Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът нареди на прокуратурата да възобнови делото, заради което "Делта гард" загуби лиценза си


Димитър Спасов, известен като Митко Каратиста
Димитър Спасов, известен като Митко Каратиста

Бургаският окръжен съд е разпоредил прокуратурата да продължи наказателното производство срещу бившия съсобственик на "Делта гард" Димитър Спасов, известен като Митко Каратиста, съобщава BIRD.

Името на охранителната фирма нашумя през 2020 г. покрай разследването на „Антикорупционен фонд“ (АКФ) – “Осемте джуджета”. В него асансьорният производител Илия Златанов разказа за схема за изземване на бизнеса на компанията му „Изамет“ със съдействието на бивши и настоящи висши представители на прокуратурата.

През есента на 2021 г. Главна дирекция “Национална полиция” в МВР отне лиценза на "Делта гард". Повод за това стана фактът, че Спасов се оказа обвиняем за самоуправство, осъществено със сила или заплаха през 2019 г. в Бургас.

Фирмата обжалва, но Административният съд в София-град (АССГ) потвърди отнемането на лиценза на първа инстанция. "Делта гард" обжалва и пред Върховния административен съд (ВАС).

Той обаче спря производството по делото и в края на миналата година попита Конситуционния съд (КС) дали разпоредбата от Закона за частната охранителна дейност не противоречи на Конституцията. Той предвижда 30-дневен срок, в който всеки съдружник във фирма за сигурност, получил обвинение в престъпление от общ характер, задължително да излезе от нейното управление.

Спасов обаче е прехвърлил собствеността си в “Делта гард” на съдружника си Марин Русев без да спази срока - през октомври 2021 г. Няколко дни по-късно прокуратурата изведнъж предяви обвинението на Каратиста - цели две години и половина след повдигането му. По-късно стана ясно, че тя е прекратила досъдебното производство през октомври 2022 г.

Прокурорът не е изяснил прецизно и детайлно фактите, установени при разследването и погрешно е оценил доказателствата

Според мотивите на бургаския съд наблюдаващият прокурор е направил хаотични правни изводи, които нямат нищо общо със събраните доказателства, след което е прекратил делото с аргумента, че то е несъставомерно, т.е. няма престъпление. Заради това съдът посочва, че то трябва да бъде възобновено.

"Прокурорът не е изяснил прецизно и детайлно фактите, установени при разследването и погрешно е оценил доказателствата", пише още в решението, цитирано от BIRD.

В него се допълва, че прокурорът не е подложил на задълбочен анализ депозираните гласни доказателствени източници и не е извел фактическите си изводи въз основа на интерпретация на формираната доказателствена съвкупност.

Димитър Спасов беше разпитван в ГДБОП през 2021 г. след интервю на тогавашния министър на правосъдието и настоящ вътрешен - Иван Демерджиев. В него той съобщи, че в началото на 2020 г. Каратиста го е заплашвал с главния прокурор Иван Гешев.

В разследването "Осемте джуджета" пък собственикът на „Изамет“ разказа, че охранители от „Делта гард“ са го следвали постоянно, както и че ограничили достъпа до завода му в Дупница. След серия репортажи и намеса на органите на реда достъпът беше възстановен. В началото на 2021 г. обаче стана ясно, че заводът е бил разграбен.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG