Връзки за достъпност

Извънредни новини

МВР атакува лиценза на "Делта гард" заради обвинение срещу собственика ѝ Митко Каратиста


Димитър Спасов (вдясно), известен като Митко Каратиста, по време на пресконференция за гала вечер по кикбокс в Бургас през 2019 г.
Димитър Спасов (вдясно), известен като Митко Каратиста, по време на пресконференция за гала вечер по кикбокс в Бургас през 2019 г.

Процедурата по отнемане на лиценза на охранителната фирма "Делта гард" е започнала заради информация, че един от съдружниците в компанията е станал обвиняем за престъпление от общ характер, но не е изпълнил законовото си задължение да излезе от дружеството в 30-дневен срок.

Това съобщи в четвъртък пресцентърът на МВР, цитирайки текст от Закона за частната охранителна дейност, според който министерството отказва такъв лиценз, ако собственик или съдружник в охранителна фирма е привлечен като обвиняем за умишлено престъпление от общ характер.

По неофициална информация на Свободна Европа от източници, запознати с проверката по случая, става въпрос за съсобственика на „Делта гард“ Димитър Спасов, известен като Митко Каратиста. През май 2019 г. той е бил обвинен в Бургас за самоуправство, осъществено със сила или заплаха.

Справка в Търговския регистър обаче показва, че Спасов продължава да е съдружник в „Делта гард“ и до момента заедно с Марин Русев.

Информацията за обвинението му официално е получена в МВР от Националната следствена служба (НСлС) на 14 октомври, а на следващия ден е потвърдена от Окръжната прокуратура в Бургас.

Свободна Европа се свърза по телефона с говорителя на местната прокуратура Христо Колев, но той нито потвърди, нито отрече тази информация. Обвинителят помоли запитването да бъде отправено писмено по имейл, което Свободна Европа направи, но все още няма отговор.

"Осемте джуджета"

Името на „Делта гард“ за последно нашумя през миналата година покрай разследването на „Антикорупционен фонд“ (АКФ) – „Осемте джуджета“. В него асансьорният производител Илия Златанов разказа за схема за изземване на бизнеса на компанията му „Изамет“ със съдействието на бивши и настоящи висши представители на прокуратурата.

В разказа си за събитията от 2019 г. собственикът на „Изамет“ каза, че охранители от „Делта гард“ са го следвали постоянно, както и че са охранявали бизнеса му. По думите му фирмата на Митко Каратиста е охранявала и сотличния ресторант „Осемте джуджета“, където Златанов се е срещал с бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров-Еврото, посочен от него като основен инициатор на схемата.

Малко по-късно се оказа, че „Делта гард“ спира достъпа до завода на „Изамет“ в Дупница. След серия репортажи и намеса на органите на реда достъпът беше възстановен. В началото на 2021 г. обаче стана ясно, че заводът е бил разграбен.

Преди ден от АКФ припомниха, че още през септември 2020 г. са изпратили сигнал до МВР за изнесените в разследването им данни, свързани с нарушения от страна на „Делта гард“. През ноември 2020 г., ръководството на МВР, което тогава е оглавявано от министър Христо Терзийски от ГЕРБ, отговаря, че не са констатирани нарушения.

„През май 2021 г. подновихме искането си за проверка, а преди месец МВР ни уведоми, че изнесените данни за закононарушения на „Делта гард“ са основателни. Заедно с това МВР ни уведоми и за 5 дисциплинарни проверки по нашите сигнали, включително на неназован директор на областна дирекция на МВР“, съобщиха в сряда от фонда.

По неофициална информация на Свободна Европа досега вътрешното министерство е отправяло общо три запитвания до националното следствие във връзка с проверки на „Делта гард“, но едва при последния път оттам е върната информация за обвинението на Димитър Спасов.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG