Връзки за достъпност

Извънредни новини

МВР отнема лиценза на охранителната фирма от "Осемте джуджета"


Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков
Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков

Министерството на вътрешните работи (МВР) започна процедура по отнемане на лиценза на охранителната фирма „Делта Гард“. Това стана ясно от съобщение на Главна дирекция „Национална полиция“.

Фирмата е собственост на Димитър Спасов, известен с прякора си Митко Каратиста и Марин Русев. Последно името на охранителното дружество нашумя във връзка с разследването на „Антикорупционния фонд“ (АКФ) – „Осемте джуджета“. В него беше разказано за схема за изземването на бизнес с асансьори, реализирана от бивши и настоящи представители на следствието и прокуратурата.

В разказа си за събитията от 2019 г. собственикът на фирмата „Изамет“ Илия Златанов каза, че охранители от фирмата са го следвали постоянно, както и че са охранявали бизнеса му. Малко по-късно се оказа, че „Делта гард“ спира достъпа до завода на „Изамет“ в Дупница. След серия репортажи и намеса на органите на реда достъпът беше възстановен. В началото на 2021 г. обаче стана ясно, че заводът е бил разграбен.

Разграбен. Как изглежда заводът от "Осемте джуджета"
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:21 0:00

От АКФ припомнят на страницата си във Фейсбук, че още през септември 2020 г. са изпратили сигнал до МВР за изнесените в разследването им данни, свързани с нарушения от страна на „Делта гард“. През ноември 2020 г., ръководството на МВР, което тогава е оглавявано от министър Христо Терзийски от ГЕРБ, отговаря, че не са констатирани нарушения.

„През май 2021 подновихме искането си за проверка, а преди месец МВР ни уведоми, че изнесените данни за закононарушения на „Делта гард“ са основателни. Заедно с това МВР ни уведоми и за 5 дисциплинарни проверки по нашите сигнали, включително на неназован директор на областна дирекция на МВР“, казват още от АКФ.

В разследването „Осемте джуджета“, собственикът на охраняваната от „Делта гард“ фирма Илия Златанов, разказа как се е обърнал за помощ към бившия ръководител на Столичната следствена служба Петьо Петров, известен с прякора „Еврото“. Той обвини Петров, жена му Любена и спецпрокурора Димитър Франтишек Петров в редица престъпления.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено. Ще бори ли някой корупцията след изборите
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:30 0:00
XS
SM
MD
LG