Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Търсиха ме непряко" за "Осемте джуджета". Илия Златанов пред Свободна Европа


Илия Златанов
Илия Златанов

Осем месеца след излъчването на поредицата “Осемте джуджета” на Антикорупционня фонд няма информация докъде е стигнала проверката, започната от прокуратурата в края на юни миналата година. “Търсиха ме непряко”, каза за Свободна Европа Илия Златанов, който описа схема за изземване на бизнеси с участието на бивши и настоящи представители на прокуратурата.

В същото време бизнесменът се оказа обявен за издирване заради друга прокурорска преписка, образувана по сигнал, че подписът под заповед за уволнение на бивш негов служител е фалшив. “Чудят се как да се докопат до мен и да ме затрият”, коментира Златанов в онлайн интервю в сряда.

През юни миналата година той обвини публично бившия ръководител на столичното следствие Петьо Петров, по прякор Еврото, съпругата му Любена и спецпрокурора Димитър Франтишек Петров в редица престъпления. След обвиненията на Златанов в дома му нахлуха маскирани и въоръжени полицаи.

Златанов твърди, че лица, свързани с Петър Петров, в момента разпитват за него, за да разберат местоположението му. Повече от година Илия Златанов е в чужбина, защото се страхува за живота си.

Той е собственик на най-голямата фирма за асансьори в България „Изамет“. След конфликт в семейството си решава да търси помощ, за да възвърне контрола над бизнеса си. Това е причината да потърси контакт с Петьо Петров, на чието име подписва “запис на заповед за адвокатски услуги”.

По думите му накрая Петров, жена му Любена и охранителната фирма „Делта гард“ успяват да установят контрол над предприятията му. Миналата седмица представители на Златанов влязоха в асансьорния завод в столицата и установиха, че е бил разграбен.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Свързани

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG