Връзки за достъпност

Извънредни новини

На гости на “Осемте джуджета”. 13-и ден на протести за оставка на главния прокурор и правителството


За 13-и пореден ден хиляди граждани в цялата страна излязоха на протести срещу правителството и главния прокурор
За 13-и пореден ден хиляди граждани в цялата страна излязоха на протести срещу правителството и главния прокурор

За 13 пореден ден в София и още редица градове в страната се провеждат протести и искания за оставка на правителството и главния прокурор Иван Гешев. В столицата те започнаха още от 9 часа сутринта и продължиха през целия ден, в който в Народното събрание беше гласуван вота на недоверие срещу правителството.

Както и при обсъждането на оставката на кабинета в понеделник, така и при гласуването във вторник, движението около Народното събрание беше блокирано протестиращи. Това се случи в рамките на няколко часа, след което трафикът бе възстановен.

След 18 ч. няколкостотин души се събраха пред заведението “Осемте джуджета” на улица “Шандор Петьофи” за протестна акция. Събитието беше организирано от гражданското сдружение “БОЕЦ” и беше планирано като "масово пиене на бира" в ресторанта.

Протестът пред "Осемте джуджета"
Протестът пред "Осемте джуджета"

Бистрото “Осемте джуджета” нашумя заради разследване за сериозни нарушения в прокуратурата на “Антикорупционния фонд”. То беше свързано с бившият шеф на столичното следствие Петьо Петров, известен с прякора си Еврото, и беше посочено като мястото, където той приема "клиенти". Като чести посетители на заведението бизнесменът Илия Златанов, който твърди, че бизнесът му е бил отнет с помощта на Петров, посочва прокурора Димитър Фрнатишек и шефа на националното следствие Борислав Сарафов.

На място присъства още и съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов. В социалните мрежи той се обърна лично към главния прокурор и Висшия съдебен съвет да разследват случая. В края на юни Софийската градска прокуратура се самосезира по фактите от разследването на "Антикорупционния фонд".

Протестът пред "Осемте джуджета"
Протестът пред "Осемте джуджета"

Протестиращите се събраха след това при сградата на Министерския съвет, където традиционно се провеждат антиправителствените демонстрации през последните седмици.

Между президентството, бившия партиен дом и Министерския съвет отново се събраха няколко хиляди души. Те са по-малко отколкото в предишните дни.

Освен в София във вторник се провеждат протести още във Варна, Бургас, Добрич, Монтана и други градове.

Във Варна за пореден ден стотици хора проведоха шествие, което започна от сградата на общината, премина през пешеходната зона и достигна до Съдебната палата. Протестиращите скандираха “Мафията вън” и “Промяна, а не подмяна”.

Протестът в Бургас
Протестът в Бургас

Днес протест се проведе и в Синеморец. Там гражданите се събраха край строеж близо до морския бряг, чието изграждане започна през юни. Събитието се провежда под надслов “Природата и законите са за всички”. Протестиращите носят плакати с надпис “ГЕРБ вън”, “Гражданско неподчинение, оставка, къш”. На място има както местни жители, така и такива, които са на почивка в района.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG