Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Осемте джуджета" IV: Как подписът на Цацаров се озова на документ от аферата


Ден след срещата на собственика на асансьорните заводи "Изамет" Илия Златанов с бившия шеф на Столичното следствие Петьо Петров, известен с прякора си Еврото, тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров възлага на Националната следствена служба разследване на всички налични преписки по предишни жалби на Илия Златанов. Това става ясно от четвъртата, последна част на разследването на Антикорупционния фонд "Осемте джуджета".

Документът с подписа на Цацаров е важен, защото по преписките две години назад не се е работило. Само две седмици след предприетите действия от страна на бившия главен прокурор се стига до бързото развитие на историята за собствеността на фирмата "Изамет", описана в предходните три серии от разследването на неправителствената организация.

Какво е известно дотук

Във времето преди Цацаров да разпореди проверка, докато по преписките няма движение, собственикът на "Изамет" Илия Златанов е изгонен от заводите с частен съдебен изпълнител от сина си, с когото е в дългогодишен спор. Така се стига до срещата “за помощ” с бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров - Еврото. Помощта идва, по думите на Златанов, като с “летящо килимче” - две седмици след срещата неговите противници в юридическия спор са обвинени в рекет и изнудване и задържани.

Според свидетелствата на Златанов срещу сина му е било образувано дело, а при претърсванията от него и съпругата му са били иззети около 35 кг. злато и над 500 хил. евро. И парите, и ценностите впоследствие са се озовали у Петров.

Също така дни преди действията, предприети срещу сина му, Златанов подписва запис на заповед за близо 3 милиона лева в полза на съпругата на Петьо Петров - Любена Петрова.

Третата част на разследването добавя още един сюжет към вече познатите. В него се намесва бившият депутат (2001-2005) от НДСВ Димитър Ламбовски, който получава иззетите от съпругата на Златанов над половин милион евро.

Пред камера бившият народен представител разказва, че е бил потърсен от свой познат, който му обяснил, че бившият ръководител на специализираната прокуратура Димитър Франтишек (сега кандидат-шеф на апелативната спецпрокуратура), го моли да се срещне с един човек.

Така Ламбовски се озовава на столичната улица "Шандор Петьофи" в ресторант „Осемте джуджета“, използван като офис от бившия следовател Петров.

В ресторанта бившият депутат разбира, че трябва да получи над 500 000 евро. Пред камерата той казва, че е приел това като заплаха и не е имал избор.

Става дума за парите, които са иззети от сейф на съпругата на Илия Златанов – Юлия. Засега няма обяснение защо прокуратурата решава да даде вещественото доказателство на Ламбовски, който няма нищо общо с делото. Ламбовски обяснява, че не познава собственика на “Изамент” Илия Златанов и не е наясно с неговите семейни конфликти и дела.

По думите на Ламбовски обаче той е бил еднозначно заплашен да направи каквото се иска от него. “Явно имаше информация, много така – задълбочена за мен”, разказва той.

"Подозрения как прокуратурата се задейства по поръчка"


Всички тези събития се случват след разпоредените действия от страна на главния прокурор, след като в предходните две години по преписките реакция не е имало.

“Не получихме отговор от прокуратурата и това засилва всички подозрения за това дали и как тя се задейства по поръчка в подобни казуси и как това се случва точно когато са замесени бивши магистрати със скандална слава”, казва Николай Стайков, автор на разследването.

В четвърта и последна част се появява и непознат детайл около конфликта в асансьорните заводи в София и Дупница и дейността на охранителната фирма “Делта гард”. В момента всички активи и сметки на фирмите са запорирани от Любена Петрова по неизплатения запис на заповед, а във видеото може да се видят и банкови документи как еднолична фирма на Любена Петрова изплаща заплати на работниците в завода на “Изамет” в Дупница, където охранява фирма “Делта гард”. Както и в предишните три части коментари от прокуратурата липсват напълно.

Междувременно четвъртата част от разследването на Антикорупционния фонд добавя и още един персонаж – младият боксьор Кристиян Христов, който вече се води фактическия управител на заводите на фирма "Изамет", но официално още не е вписан.

Прокуратурата проверява случая


След публикуването на първата и втората част от разследването "Осемте джуджета", прокуратурата обяви, че ще провери случая. След това обаче маскирани полицаи нахлуха в дома на Златанов в София за претърсване. Там бяха открити златни и сребърни монети, а главният прокурор Иван Гешев настоя за извинение от Антикорупционния фонд.

Дъщерята на Златанов разказа пред Свободна Европа детайли от претърсването и твърди, че монетите са подхвърлени.

До момента от държавното обвинение не дават никакъв коментар по възникналите въпроси пред авторите на разследването.

"Опа, какво имаме тук?" "Осемте джуджета" и реакцията на разследващите
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:51 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG