Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бившата жена на Петьо Еврото обвини Сарафов в корупция. Твърди, че не е виждала Гешев в "Осемте джуджета"


Любена Павлова
Любена Павлова

Бившата съпруга на бившия ръководител на столичното следствие Петьо Петров, известен с прозвището "Еврото" - Любена Павлова, обвини заместник-главния прокурор Борислав Сарафов в участие в корупционни схеми, свързани с бившия ѝ съпруг. В същото време тя каза, че не е виждала никога главния прокурор Иван Гешев в ресторанта "Осемте джуджета".

Павлова каза това в интервю за неправителствената организация "Антикорупционен фонд" (АКФ), публикувано в сряда. Думите ѝ са в противоречие с казаното от Борислав Сарафов в неделя, че Гешев многократно е ходил в ресторант "Осемте джуджета" и е много близък с Петьо Еврото.

Петьо Петров е бивш следовател и основен персонаж в аферата "Осемте джуджета", обект на едноименното разследване на АКФ от 2020 г. Тогава асансьорният производител Илия Златанов разказа, че е станал жертва на схема за изземване на част от бизнеса му, включително чрез заплахи от Петров, тогавашната му жена Любена и бившия съсобственик на охранителната фирма "Делта гард" Димитър Спасов - Митко Каратиста.

Случаят стана популярен с името "Осемте джуджета" заради тогавашното име на столичен ресторант, в който Златанов твърдеше, че нееднократно е бил приеман от Петьо Еврото. Аферата беше припомнена преди дни, след като АКФ публикува снимки на Борислав Сарафов от ресторанта. Това се случва на фона на продължаващия конфликт между главния прокурор Иван Гешев и неговия заместник Сарафов.

В интервюто си сега Любена Павлова твърди, че е виждала как бившият ѝ съпруг Петьо Петров предлага услуги по конкретни дела срещу пари, имоти, коли, съдействие за кариерно израстване или обещания, че срещу определени хора няма да бъдат пускани компромати.

По думите ѝ сред основните помощници на Петров в тези схеми е бил зам.-главният прокурор Борислав Сарафов, както и бившият градски прокурор на София Емилия Русинова. За разлика от тях, според Павлова Иван Гешев не е идвал в ресторанта "Осемте джуджета".

Освен това Павлова изложи и предположение, че писмото със заплаха, изпратено до Гешев, е написано от Петьо Еврото. По думите на Гешев в него се казва, че "някой ще натисне, цитат - "копчето enter" - с някакви неща, с някакви видеоклипове", ако главният прокурор не подаде оставка до 10:00 часа на 15 май.

"Невинаги е било за пари"

Пред АКФ Любена Павлова каза, че е решила да говори публично, защото се чувства заплашена от бившия си съпруг, който по думите ѝ е отвлякъл детето им и е способен да направи нещо и на настоящия ѝ приятел, от когото тя чака дете.

Тя разказа, че през годините Петьо Петров е успял да изгради връзки с много хора, като им е предлагал услуги по различни дела. В замяна му е заплащано в пари, имоти, автомобили.

"Невинаги е ставало въпрос за пари. Някой идва и иска някой да бъде ударен. И ти обещава, че ще свърши еди-какво-си. Съответно и на магистратите невинаги са давани пари, а са им обещавани неща и им е казвано, че няма да пострадат, че няма да излезе нещо за тях, за семейството им", каза Павлова.

По думите ѝ става въпрос за записи от лично естество и доказателства за корупция, като Петров разполага с "архив за такива доказателства". Ролята на самата Павлова в тези схеми е била да "осигурява логистиката", например да проследи и да заснеме някого.

Ролята на Сарафов

Като един от основните помощници на Петьо Еврото в съдебната система Павлова посочи зам.-главния прокурор Борислав Сарафов. Според разказа ѝ той е идвал редовно, един-два пъти седмично, в ресторанта "Осемте джуджета", където Петров е провеждал срещите си.

"Идваше по работа", каза Павлова и отрече главният прокурор Иван Гешев да е идвал в заведението.

Освен Сарафов, Павлова посочи като основен помощник на бившия си съпруг и бившата градска прокурорка на София Емилия Русинова.

"[Тя] идваше редовно, може би пак 2-3 пъти седмично. Едва ли са си разказвали вицове и са обсъждали промоциите в Лидл. Малко хора идваха по чисто приятелска линия. Идваха за пари – дали да оставят, дали да вземат", каза Павлова.

Петьо Петров, по прякор "Еврото"
Петьо Петров, по прякор "Еврото"

Писмото със заплахи до Гешев

Освен това, Павлова обвини бившия си съпруг, че е автор и на писмото със заплахи, изпратено до Иван Гешев. В него пише, че главният прокурор е останал "сам на скала", на която духа вятър, и се призовава той да си подаде оставката до 10 часа на 15 май, иначе някой ще натисне "копчето enter".

По думите на Павлова тя разпознава в изразите стила на бившия си съпруг.

"Аз съм убедена, че той е човекът, който е писал на главния прокурор", каза тя.

Думите на Любена Павлова идват на фона на противопоставянето между Иван Гешев и неговия заместник Сарафов, след като Сарафов обвини публично Гешев, че държи "на трупчета" знакови разследвания, за да изнудва политици. Той подаде и сигнали срещу Гешев в прокуратурата и Висшия съдебен съвет (ВСС).

На свой ред главният прокурор твърди, че в момента е в ход "заговор срещу държавността", който се изразява в опит на "политическият боклук" в парламента да овладее прокуратурата и съдебната система.

Междувременно във ВСС започна процедура по отстраняването на Гешев, за което призоваха изненадващо от ГЕРБ и ДПС, а членове на Прокурорската колегия в съдебния съвет внесоха две последователни искания за освобождаването на главния прокурор.

Той пък отговори с огласяването на запис от негова среща с члена на ВСС Йордан Стоев. В него Стоев се чуваше да обсъжда с Гешев "гаранции" за него и семейството му, ако подаде оставка. Членът на ВСС се представяше като "емисар" и споменаваше като "основен двигател" за оставката на Гешев "Бойко Банкята".

Случаят, станал познат под името "Осемте джуджета", беше припомнен през последните дни, след като първо в АКФ бяха получени снимки от преди няколко години на Борислав Сарафов във въпросния ресторант. След това той отрече да е го е посещавал често и каза, че в този ден е бил в заведението по покана на Гешев, който обаче не е дошъл на срещата. Сарафов каза и, че главният прокурор е посещавал мястото много по-често от самия него.

Малко след това - в понеделник вечерта и вторник сутринта, Софийската районна прокуратура и МВР предприеха мащабна акция на няколко адреса в София, като по неофициална информация тя е била свързана с Петьо Петров Еврото, както и с убийството на Красимир Каменов-Къро.

По-късно във вторник няколко медии разпространиха неофициална информация, според която Петьо Петров е обявен за издирване от МВР. Засега обаче липсва официално потвърждение.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG