Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата и МВР предприеха мащабна акция в София. Медии я свързаха с Петьо Еврото и Къро


Полицейски бус в района на гръцкия ресторант "Келари" в "Драгалевци", където се проведе акцията на прокуратурата и МВР.
Полицейски бус в района на гръцкия ресторант "Келари" в "Драгалевци", където се проведе акцията на прокуратурата и МВР.

Софийската районна прокуратура (СРП) и МВР предприеха мащабна акция на няколко адреса в София в понеделник вечерта и вторник сутринта, потвърдиха от държавното обвинение и вътрешното министерство. По думите на главния секретар на МВР Петър Тодоров няма задържани. Засега разследващите отказват да съобщят подробности.

Според неофициална информация в различни медии действията на двете институции вероятно са свързани с бившия ръководител на столичното следствие Петьо Петров, известен с прозвището Петьо Еврото, както и с убийството на Красимир Каменов-Къро в ЮАР миналата седмица.

Основната част от претърсванията бяха в района на ресторант на столичния бул. „Черни връх“ в кв. „Драгалевци“. Полицията е влязла в съседно помещение до ресторанта, което е ползвано от бившия следовател, съобщи БНТ, цитирайки свои източници. Националната телевизия уточни, че Петров е успял да избяга от мястото, където „са открити множество подземни изходи“.

Нова телевизия свърза акцията в София с убийството на Красимир Каменов-Къро в ЮАР пред седмица. Според неофициална информация на медията действията на разследващите са насочени срещу бизнесмена Размиг Чакърян-Ами, свързан с Къро. Името на Ами нашумя покрай разкритията за частния контрол на вноса на храни на граничния пункт „Капитан Андреево“, които бяха направени по време на правителството на Кирил Петков.

"Осемте джуджета"

По-късно във вторник няколко медии разпространиха неофициална информация, според която Петьо Петров е обявен за издирване от МВР. Засега обаче липсва официално потвърждение.

Петьо Еврото е основен персонаж в аферата „Осемте джуджета“, обект на едноименното разследване на неправителствената организация „Антикорупционен фонд“ (АКФ) през 2020 г.

Тогава асансьорният производител Илия Златанов разказа пред АКФ, че е станал жертва на схема за изземване на част от бизнеса му, свързан с компанията “Изамет”, включително чрез заплахи от Петьо Петров, тогавашната му жена Любена и бившия съсобственик на охранителната фирма “Делта гард” Димитър Спасов - Митко Каратиста.

Случаят стана популярен с името “Осемте джуджета” заради тогавашното име на столичен ресторант, в който Златанов твърдеше, че нееднократно е бил приеман от Петьо Еврото. Златанов сочеше за основен инициатор на схемата именно бившия следовател и съпругата му, но споменаваше и имената на бившия вътрешен министър от ГЕРБ Младен Маринов, спецпрокурора Димитър Франтишек Петров и директора на националното следствие Борислав Сарафов.

Софийската градска прокуратура (СГП) обяви, че започва проверка през лятото на 2020 г., но никога повече не беше изнесена официална информация за нейния напредък. Свободна Европа многократно е задавала въпроси по случая на държавното обвинение, но нито веднъж оттам не последваха отговори.

През ноември 2021 г. Главната дирекция “Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) в МВР също започна проверка по “Осемте джуджета”. Бяха проведени редица разпити, включително на Петьо Петров, а Младен Маринов беше уличен във връзка със случая заради пикап на Златанов, който след като е бил принуден да прехвърли, се оказва собственост на дъщерята на бившия вътрешен министър от ГЕРБ.

През март стана ясно, че прокуратурата е водила разследване по случая, което впоследствие е прекратила, без да съобщи за това публично.

През уикенда АКФ разпространи снимки на Сарафов в компанията на Сарафов, който след това коментира, че е ходил много по-малко пъти в бившия ресторант „Осемте джуджета“, отколкото главният прокурор Иван Гешев. По думите му въпросните снимки са били направени от „частно външно наблюдение“ по разпореждане на Гешев, с когото Сарафов е трябвало да се срещна в ресторанта.

Във вторник от АКФ публикуваха и тийзър за свое интервю с бившата съпруга на Петьо Петров, от който става ясно, че тя коментира "колко струва един магистрат". Интервюто предстои да излезе в сряда.

Конфликтът Гешев - Сарафов

Главният прокурор и заместникът му са в открит конфликт от над две седмици, след като Сарафов обвини публично Гешев, че държи „на трупчета“ знакови разследвания, за да „изнудва“ политици. Той подаде и сигнали срещу Гешев в прокуратурата и Висшия съдебен съвет (ВСС). На свой ред главният прокурор твърди, че в момента е в ход „заговор срещу държавността“, който се изразява в опит на „политическият боклук“ в парламента да овладее прокуратурата и съдебната система.

Междувременно във ВСС започна процедура по отстраняването на Гешев, за което призоваха изненадващо от ГЕРБ и ДПС, а членове на Прокурорската колегия в съдебния съвет внесоха две последователни искания за освобождаването на главния прокурор.

Той пък отговори с огласяването на запис от негова среща с члена на ВСС Йордан Стоев. В него Стоев се чуваше да обсъжда с Гешев „гаранции“ за него и семейството му, ако подаде оставка. Членът на ВСС се представяше като „емисар“ и споменаваше като „основен двигател“ за оставката на Гешев е „Бойко Банкята“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG