Връзки за достъпност

Извънредни новини

Петков призова Радев да освободи Гешев скоро и се надява да няма следващ главен прокурор


Кирил Петков
Кирил Петков

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП) Кирил Петков призова президента Румен Радев да даде указа за освобождаването на главния прокурор Иван Гешев до края на седмицата и каза, че от ПП се надяват да няма следващ главен прокурор. Това стана в ефира на Нова телевизия във вторник.

Думите на Петков идват, след като в понеделник Висшият съдебен съвет (ВСС) гласува освобождаването на Гешев от поста. За да стане окончателно решението, президентът Радев трябва да подпише указ за това, като няма определен срок, в който трябва да го направи.

„Указът си е указ, той трябва да се издаде бързо. Играта с времето не може да е тактическа игра на президента”, каза Петков. Той определи гласуването във ВСС като „добра стъпка”. „Този човек не е за тази позиция. Но трябва да продължим”, добави Петков.

Според него следващ състав на ВСС трябва да избира следващ главен прокурор, но ако е възможно да бъде премахната фигурата на главен прокурор без Велико народно събрание, това ще бъде направено. „Ако не може – тогава този човек трябва да стане един нормален администратор, без да има цялата тази власт, която има в момента”, каза Петков.

По-рано БТА съобщи позициите на Министерския съвет, както и на партия ГЕРБ, които определиха отстраняването на Гешев като една стъпка към цялостна съдебна реформа.

Гласуването на ВСС стана близо месец след началото на процедурата. Тя започна по предложение на четирима членове на Прокурорската колегия заради негово изказване от 15 май на пресконференция, на която той използва израза "политически боклук". Според членовете на съдебния съвет с тези думи главният прокурор уронва престижа на съдебната власт.

16 от членовете гласуваха "за" отстраняването на Гешев, а "против" бяха четирима. Гласуването стана в отсъствието на Гешев, който си тръгна от заседанието, за да пътува за Страсбург, където ще бъде изслушан от групата на Европейския парламент за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права във вторник.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG