Връзки за достъпност

Извънредни новини

Главният прокурор поиска да бъде свален имунитетът на Кирил Петков


Кирил Петков
Кирил Петков

Главният прокурор Иван Гешев внесе в деловодството на Народното събрание искане за сваляне на депутатския имунитет на лидера на "Продължаваме промяната" и бивш премиер Кирил Петков.

Причината е декларацията, в която той твърди, че няма двойно гражданство, подадена преди да бъде назначен за служебен министър от президента Румен Радев през 2021 г. Конституционният съд (КС) постанови, че указът на държавния глава е противоконституционен, защото към онзи момент Петков е бил и български, и канадски гражданин. Според Конституцията членове на Министерски съвет могат да бъдат само български граждани.

Казусът вече беше проверяван от прокуратурата, но досега беше отказано да бъде образувано разследване срещу него. Миналата седмица от пресцентъра на държавното обвинение обаче съобщиха, че Софийската районна прокуратура (СРП) предлага на главния прокурор да поиска имунитета на Петков.

В предложението на наблюдаващия прокурор се посочва, че той е подал декларацията пред орган на власт – президента, "като в нея съзнателно е затаил истина – наличие на двойно гражданство", и е "потвърдил неистина – отговаряне на условията за избиране на народни представители".

От прокуратурата отбелязват, че с решение на ЦИК от 8 април Петков е обявен за депутат и след полагането на клетва на 12 април се "явява лице с имунитет". А възбуждането на наказателно преследване срещу народен представител е възможно само с разрешение на парламента или при писмено съгласие от него.

Самият Петков вече коментира: "Ще изчакам да се състави и заработи комисия в Народното събрание, пред която да бъдат представени всички факти и доказателства, за да могат всички българи да видят ясно и нагледно как българската прокуратура се използва за политически натиск".

Лидерът на ПП декларира, че ще се откаже от имунитета си в деня "преди комисията да вземе решението си", защото знае, че "няма от какво да се страхува".

Още след започването на проверката Петков твърдеше, че не е извършил нарушение, тъй като писмено е декларирал отказа си от канадско гражданство още на 21 април 2021 г. Документът, с който канадските власти признават, че той вече не е техен гражданин, обаче носеше датата 20 август.

Междувременно Иван Гешев поиска имунитета и на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов заради делото “Берселонагейт”. Това се случи, след като номинираната от ГЕРБ за премиер Мария Габриел се обяви за оставката му, а ДПС я подкрепи. Последва процедура по отстраняването му във ВСС, зад която главният прокурор видя “политическото влияние на ГЕРБ” и "лицето Бойко Методиев Борисов".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG