Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гешев поиска имунитета на депутата Димитър Аврамов от ДПС


Димитър Аврамов от ДПС (с телефона). Архивна снимка.
Димитър Аврамов от ДПС (с телефона). Архивна снимка.

Главният прокурор Иван Гешев поиска имунитета на още един депутат - Димитър Аврамов (посочен в съобщението на прокуратурата само с инициали Д. А. - бел. ред.) от ДПС, съобщи пресцентърът на прокуратурата.

Искането е по предложение на Софийската градска прокуратура от април и вече е внесено в деловодството на 49-о Народното събрание.

Обвинението иска за пореден път разрешение от депутатите за продължаване на наказателното производство срещу народния представител.

Той е привлечен към наказателна отговорност за търговия с влияние през 2019 г. Аврамов е обвинен, че през 2012 г. в качеството си на депутат от ГЕРБ, е поискал от бизнесмена Светослав Илчовски 220 000 лв., както и право върху ползването на земеделските му земи.

Срещу това Аврамов е поел ангажимент да упражни влияние върху директорката на Областна дирекция "Земеделие" Зорница Александрова във връзка със земи, за които се отпускат субсидии.

Аврамов, който към онзи момент е депутат от ГЕРБ, е арестуван и изключен от партията, а по-късно става водач на листата на ДПС в Монтана. Оттогава на всички избори е избиран за народен представител от движението.

Наказателното производство срещу Аврамов е образувано в Специализирания наказателен съд, а след закриването му разглеждането на наказателното производство е продължило в Софийския градски съд. То обаче е спряно поради придобиване на депутатски имунитет от Аврамов.

Продължаването на наказателното преследване срещу народния представител е възможно само с разрешение на Народното събрание или при писмено съгласие на самия Аврамов за сваляне на имунитета му.

Главният прокурор поиска сваляне на имунитета на Аврамов и в рамките на 48-ото Народно събрание. Тогава народният представил даде съгласие за продължаване на наказателното производство срещу него.

В рамките на 49-ото Народно събрание Гешев поиска имунитетите на няколко народни представители, сред които лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, депутатът от ГЕРБ Даниел Александров, съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, независимият депутат Радостин Василев, както и депутатите от "Възраждане" Веселин Вешев и Ангел Георгиев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG