Връзки за достъпност

Извънредни новини

ПП-ДБ внесе проект за временна комисия за имунитетите в парламента


Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов, Атанас Атанасов
Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов, Атанас Атанасов

“Продължаваме Промяната - Демократична България” (ПП-ДБ) внесе парламента във вторник проект за решение за създаване на временна парламентарна комисия по исканията на главния прокурор Иван Гешев за отнемане депутатските имунитети на Бойко Борисов (ГЕРБ), Даниел Александров (ГЕРБ) и Кирил Петков (ПП-ДБ).

Гешев поиска имунитета на Борисов заради делото “Берселонагейт”, което се бави вече три години. Това се случи, след като номинираната от ГЕРБ за премиер Мария Габриел се обяви за оставката му, а ДПС я подкрепи.

Имунитетът на Петков също беше поискан през последните дни заради стар казус. Става дума за декларацията, в която той твърди, че няма двойно гражданство, подадена преди да бъде назначен за служебен министър от президента Румен Радев през 2021 г. Имунитетът на Александров беше поискан заради наскоро огласена информация, че има данни за блудство с дете.

ПП-ДБ предлага комисията да се състои от 12 депутати - по двама души от всяка парламентарна група. Тя ще работи до изчерпване на предмета си, като трябва да завърши работата си не по-късно от 18 юли 2023 г.

За всеки отделен случай на поискан имунитет ще трябва да реши дали са налице достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер и ще се изготвя отделно становище. В парламента са внесени огромен обем доказателствени материали, с които членовете на комисията трябва да се запознаят.

"Със създаването на тази временна комисия се следва практиката на Народното събрание досега по редица други случаи с поискани от прокуратурата имунитети на народни представители", пишат от пресцентъра на ПП-ДБ.

Намеренията на коалицията да поиска временна комисия по имунитетите, в случай че бъдат поискани тези на представители на ПП-ДБ или ГЕРБ, станаха известни, когато през май бившият депутат от ПП Радостин Василев огласи запис от среща на Националния съвет на партията, в който се обсъжда такава комисия.

Опозиционните партии в парламента обвиниха ПП-ДБ, че търсят начин да "изперат" името на Борисов и да забавят евентуален опит за сваляне на имунитета му.

По-късно председателят на ДБ Христо Иванов каза, че в коалицията са обсъждали модела на Европейския парламент (ЕП) относно начина, по който се разглеждат исканията за имунитет "без оглед на Бойко Борисов или на някой друг конкретен депутат, още повече, че такива искания към момента няма".

Петков вече каза, че ще се откаже имунитета си в деня "преди комисията да вземе решението си". Борисов вече каза, че няма да се откаже от имунитета си. Александров до момента не е уточнил дали е склонен сам да се откаже от депутатския си имунитет, за да му бъде повдигнато обвинение.

Освен на Борисов, Александров и Петков, главният прокурор поиска наскоро и имунитетите на вече независимият депутат Радостин Василев, както и депутатите от "Възраждане" Веселин Вешев и Ангел Георгиев. Във вторник той поиска и имунитета на Димитър Аврамов от ДПС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG