Връзки за достъпност

Извънредни новини

Изборът на Борислав Сарафов е прибързан, смята Атанас Славов


Атанас Славов
Атанас Славов

Според министъра на правосъдието Атанас Славов изборът на заместника на бившия главен прокурор Иван Гешев - Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността е прибързан.

"Със сигурност изборът на Борислав Сарафов беше по-бърз от очакваното и това поражда съответните въпроси. Изборът му трябва да бъде легитимиран и оправдан публично", каза Славов пред журналисти.

По-рано в петък прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) избра Сарафов за временно изпълняващ длъжността на главен прокурор. Това стана на извънредно заседание на колегията ден, след като президентът Румен Радев подписа указ за уволнението на Гешев.

Славов цитира членове на ВСС, според които пленумът, а не прокурорската колегия би трябвало да избере заместник на Гешев. "Не се ангажирам дали това е спорно, или безспорно", каза той.

По думите му преди да се извърши такъв избор, "предвид заявката за решителна промяна в прокуратурата, беше важно първо да се изготви профил на кандидата, който в максимална степен да съответства на принципите и изискванията, заложени в Закона за съдебната власт".

Правосъдният министър каза още, че управляващото мнозинство няма да се откаже от конституционните промени и от промените в Закона за съдебната власт.

"Реформата тепърва предстои. Тя не свършва с избора на г-н Сарафов", каза той.

Славов каза, че ще постави пред пленума на ВСС въпроса за връзките на Борислав Сарафов с Петьо Петров - Пепи Еврото от аферата "Осемте джуджета".

Според Антикорупционния фонд, провел разследването, в Софийската районна прокуратура има данни за започване на разследване за извършено престъпление от Сарафов и свързани с него хора.

Гешев беше предложен за освобождаване от Пленума на ВСС в понеделник, след като мнозинството от членовете му гласуваха, че е уронил престижа на съдебната власт, наричайки партиите в парламента, настояващи за оставката му, „политически боклук“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG