Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сарафов стана временен главен прокурор. Преди месец той не искаше да заема поста на Гешев


Борислав Сарафов е заместник на главния прокурор от над 10 години и е втори мандат директор на Националната следствена служба.
Борислав Сарафов е заместник на главния прокурор от над 10 години и е втори мандат директор на Националната следствена служба.

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) избра в петък досегашния заместник на главния прокурор и директор на националното следствие Борислав Сарафов за временно изпълняващ длъжността на главен прокурор.

Това стана на извънредно заседание на колегията ден, след като президентът Румен Радев подписа указ за уволнението на предишния ръководител на държавното обвинение Иван Гешев. Той беше предложен за освобождаване от Пленума на ВСС в понеделник, след като мнозинството от членовете му гласуваха, че е уронил престижа на съдебната власт, наричайки партиите в парламента, настояващи за оставката му, „политически боклук“.

Прокурорската колегия избра Сарафов за временен главен прокурор с 8 гласа „за“ и само един „против“, след като той декларира съгласие да заеме поста. Само преди месец шефът на следствието каза в интервю пред „Дневник“, че не желае да заема поста на Гешев.

„Може би сега е моментът категорично да заявя, че не съм и не желая да бъда кандидат нито за главен прокурор, нито да изпълнявам тази длъжност“, каза Сарафов на 18 май.

Освен него, съгласие да бъдат назначени за временно изпълняващи длъжността на главен прокурор бяха заявили и две от общо четирите досегашни заместнички на Гешев – Даниела Машева и Десислава Пиронева. Красимира Филипова беше отказала да бъде назначвана временно на поста, а Пламена Цветанова подаде оставка и беше върната на работа като прокурор във Върховната касационна прокуратура.

Кандидатурите на Машева и Пиронева обаче дори не бяха подложени на гласуване, защото Прокурорската колегия гласува по старшинство първо за Сарафов и той събра необходимата му за избор подкрепа.

Веднага след гласуването, той благодари за доверието на членовете на Прокурорската колегия, добавяйки, че държавното обвинение има нужда от „нормализиране“. По думите му в последните седмици всички са видяли как институцията може да бъде подчинена на „личните интереси на г-н Гешев“.

В подкрепа на Сарафов гласуваха всички присъстващи членове на колегията без Пламен Найденов, който беше и сред четиримата съдебни кадровици, които не подкрепиха отстраняването на Гешев.

По време на обсъждането преди гласуването стана въпрос за сигналите, подадени срещу Сарафов, които в момента са обект на новия механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници. Мнозинството в колегията зае позиция, че те не могат да окажат негативно влияние върху преценката дали Сарафов да бъде избран, защото все още не са разследвани по същество.

Сред подателите на въпросните сигнали е и шефът на пресцентъра на прокуратурата Веселин Иванов, който е автор на „докладна справка“ за „имотни сделки на близки и членове на семейството“ на заместника на главния прокурор.

Срещу Сарафов са постъпили и данни от разследването, по което бяха повдигнати обвинения на бившия ръководител на столичното следствие Петьо Петров-Еврото и бившия боскьор Кристиян Христов, станал известен покрай ролята си в аферата „Осемте джуджета“.

Според водещите това разследване в Софийската районна прокуратура има данни за започване на разследване за извършено престъпление от Сарафов и свързани с неговата дейност лица, евентуално в условията на съучастие.

Преди да бъде заместник на Гешев, Сарафов заемаше този пост в мандата на предишния главен прокурор Сотир Цацаров. Двамата участваха в процедурата по избор на ръководител на държавното обвинение в края на 2012 г. и след това Цацаров го назначи за свой заместник. Сарафов е и начело на Националната следствена служба за втори мандат.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG