Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тайни служби, бизнес, делото "Октопод". Има ли нова роля Алексей Петров


Алексей Петров
Алексей Петров

Бивша барета, застраховател, секретен сътрудник на службите, съветник в ДАНС. Кандидат за президент, който се обяви за мораториум върху партиите. Обвинен и оправдан по делото за отвличания „Октопод“. В последните месеци - експерт с активна гражданска позиция. Кой е Алексей Петров?  

Името на Алексей Петров се появи отново в публичното пространство след инцидента с взрива до колата на главния прокурор Иван Гешев. То беше вкарано в оборот от бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. „Аз бих реферирал към една книга на доц. д-р Алексей Петров - „Тероризъм и системи за сигурност“. Защото сутринта прелистих малко литература по темата и там най-добре и най-ясно е обяснено що е то тероризъм“, каза Борисов.

Петров не говори често, но след цитирането му като учен и експерт по тероризъм даде няколко интервюта.

В първото препоръча на Гешев да се оттегли. В последното каза, че би отишъл в ДАНС, за да се занимава с икономическата сигурност и коментира ролята си в преговорите за съставяне на редовен кабинет на „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) и ГЕРБ-СДС.

Стана ясно, че Петров се е срещал с Бойко Борисов. Разговаря и с Петко Петков, баща на съпредседателя на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков. Но какво е общото между тримата и каква е връзката със съставянето на редовен кабинет?

Връзки

На първи май до колата на главния прокурор избухна взрив. Прокуратурата разпространи неверни данни за инцидента. Те бяха изобличени от МВР. Напрежението между двете институции се изостри, а на този фон Алексей Петров даде интервю, в което препоръча на Иван Гешев да се оттегли от поста главен прокурор.

Два дни по-късно кандидатката за премиер на ГЕРБ Мария Габриел каза, че първото нещо, което ще направи, е да поиска оставката на Гешев. ДПС я подкрепи.

„Г-н Гешев трябва да се оттегли от позицията, която заема, до приключване на това разследване“, каза Петров в интервю за БНР. Той каза, че „ако аз бях на негово място, щях да се оттегля изобщо. Г-н Гешев има своите позитиви и качества и държавата в тази ситуация е длъжна да му помогне да му намери друга подходяща работа“.

Защо тази препоръка на Алексей Петров направи впечатление?

Защото в годините назад той е коментирал контактите си в прокуратурата. В интервю за Нова телевизия през 2017 г. Алексей Петров говори за отношенията си с бившия директор на Националното следствие Бойко Найденов. „Той ми носеше ракетата за тенис, когато трябваше да става заместник-главен прокурор. Когато следствието трябваше да отиде в прокуратурата и той да заеме тази длъжност, аз бях много ценен за него“, казва Алексей Петров. „Той е пътувал по 500 км, за да ме помоли да убеждавам главния прокурор г-н [Борис] Велчев, че неговите аргументи са много добри за това преминаване, за неговите качества“, казва Петров.

Политици и публикации коментират близостта на Алексей Петров с главния прокурор Никола Филчев и президента Георги Първанов по времето, когато са на тези длъжности. През 2010 г. Капитал публикува разследване, от което става ясно, че Петров и Филчев са съседи на столичната улица „Арарат“. В момента Филчев е съветник на главния прокурор Иван Гешев.

Алексей Петров и новото правителство

Името на Алексей Петров се появи и във връзка с преговорите за съставяне на кабинет с мандата на ПП-ДБ и подкрепата на ГЕРБ.

Намек за това се появи в интервю на Петров за Труд. В хода на интервюто се появява въпрос за "обещание да научим повече за неформална среща в „Делвите“, на която са присъствали татко Петко [Петков], Кирил Петков, Асен Василев, Мария Габриел и съпругът ѝ. Предполага се, че са обсъждали бъдещия кабинет...“.

От разговора не става ясно откъде и как се е появила тази информация. В отговор Петров казва, че „ресторант „Делвите“ е семеен ресторант, не само като собственост, но и като място, което се посещава по семейни поводи и е съвсем логично да се посещава и от хора като тези, които изброявате“. С това разговорът по тази тема приключва.

Няколко дни по-късно пред БТВ Петров каза, че „такава среща не е имало“. По отношение на разговорите за съставяне на правителство Петров каза, че „не бих казал, че имам роля. Даже много се надценява моята роля за много неща в последно време“.

Не стана ясно каква е връзката на Петров с двете страни в разговорите. Алексей Петров каза, че ги познава. „Познавам Борисов от много отдавна. Познавам също Петко Петков – бащата на Кирил Петков. Това е един човек, който няма как в тези разговори, които сме имали, аз до такава степен да имам роля, че тя да е свързана с това да определим какво правителство да има или пък кой да участва в него“, каза Алексей Петров.

Официалните преговори за съставяне на правителство се водеха между кандидатите за премиери на ротация Николай Денков (ПП-ДБ) и Мария Габриел (ГЕРБ). От интервюто на Петров не стана ясно и каква е ролята на бащата на Кирил Петков в разговорите.

Свободна Европа изпрати въпроси до ГЕРБ, „Продължаваме промяната“ и Алексей Петров за уточняване на тези детайли, но не получи отговори.

Барета, доцент, експерт по тероризъм. Кой е Алексей Петров, който препоръча на Гешев да се оттегли
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:23 0:00

Кой е Алексей Петров?

Преди 1989 г. Алексей Петров работи към Шесто управление на Държавна сигурност, направление "Терор", към чиято структура са баретите. Държавна сигурност е общото име на тайните служби на комунистическия режим.

В началото на 90-те години на 20 век напуска системата на МВР. Това е периодът, в който в България се формират т.нар. силови групировки, а основателите им са предимно бивши служители на службите и спортисти. Официално те се занимават с охрана и застраховане. Неофициално – с рекет, бой и изнудване.

В този период Алексей Петров създава обща фирма с Бойко Борисов, който по-късно става главен секретар на МВР, кмет на София, премиер и лидер на партия ГЕРБ. Петров и Борисов са били съотборници в отбора по карате.

Срещу Алексей Петров има няколко опита за убийство, а в единия от тях намесва и името на Борисов. Последната стрелба срещу Петров е през 2015-а , когато Борисов е премиер. Тогава бившата барета обяви награда от 100 хил. долара за информация, която да доведе до разкриване на извършителите и поръчителите.

Алексей Петров е съдружник в няколко охранителни и застрахователни фирми от този период. До 2000 г. участва в управлението на застрахователни компании, сред които и дружеството „Левски Спартак”, което след това става “Лев инс”.

След 2000-та година името на Алексей Петров започва отново да се свързва със службите. През 2008-а става ясно, че той е бил организатор на среща между тогавашния вътрешен министър Румен Петков и известните като братя Галеви – Пламен Галев и Ангел Христов, които са обвиняеми за рекет. Те са осъдени през 2012 г., но изчезват след произнасяне на присъдите. В началото на юни стана ясно, че издирваният с червена бюлетина на Интерпол оттогава. Ангел Христов е успял да се прибере тайно в България, където е починал внезапно.

Около срещата на Румен Петков с братя Галеви избухва скандал. По време на изслушване в парламента Петков казва по повод на Алексей Петров, че е "разкрита самоличността на един офицер на прикритие“. Резултатът е оставка на Румен Петков като вътрешен министър, а Алексей Петров е назначен официално за съветник в ДАНС.

Всичко това се случва по време на управлението на кабинета на Сергей Станишев, в който участват БСП, ДПС и НДСВ и е известен като правителство на Тройната коалиция.

През 2009-а избухва скандал около секретен доклад на ДАНС, изнесен от Министерския съвет. Премиерът Бойко Борисов казва, че папката с доклада е върната от Алексей Петров, който го е направил като „лоялен гражданин“. Папката дава повод на Борисов да напада предшественика си на поста Сергей Станишев.

„Лоялният гражданин“ е задържан година по-късно при акция на МВР с името „Октопод“.

Това е периодът, в който министерството, ръководено от заместника на Борисов - Цветан Цветанов, провежда редица показни акции с атрактивни имена. Алексей Петров е обвинен в създаване и ръководене на организирана престъпна група за рекет, за което по-късно е оправдан от съда.

Пред френското издание „Монд“ Петров казва, че разривът в отношенията му с Бойко Борисов настъпва малко преди ареста му. “Упрекнах Борисов, че в областта на сигурността се опитва да възкреси методите от тоталитарната епоха“, казва Петров. „Бойко Борисов е човекът, който се страхува от мен. Защо е много дълъг разговор“, казва Петров.

През 2011 г. Алексей Петров се кандидатира за президент. Изборите печели Росен Плевнелиев - номиниран от ГЕРБ, след балотаж. Петров - издигнат от инициативен комитет, взима малко под 1% от гласовете на първия тур.

В последните години Алексей Петров официално се занимава с научна дейност. Той е доцент ш преподавател в Пловдивския университет и УНСС.

Името на Алексей Петров продължава да се свързва със застраховането. То беше споменато от депутати покрай проблеми в системата за застраховане, които са една от пречките за влизане на България в еврозоната.

Депутати от партията на Борисов внесоха лобистки поправки в законодателството, които саботират решаването на тези проблеми. По този повод съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов каза, че ГЕРБ обслужва интересите на Алексей Петров. „Заради неговия [на Алексей Петров] интерес и заради невъзможността на Бойко Борисов да се откъсне от своята биография в момента перспективата на България, за която самият ГЕРБ е работил - да влезем в еврозоната, е поставена под съмнение. Това е абсолютен пример за това как ние плащаме данък минало, докато не смеем да излъчим едно реформаторско управление“, каза Христо Иванов в началото на февруари в интервю за БТВ.

Няколко месеца по-късно „Продължаваме промяната-Демократична България“, ГЕРБ-СДС и депутатите от ДПС Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски подкрепиха редовен кабинет с мандата на ПП-ДБ.

XS
SM
MD
LG