Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев се усъмни, че чрез избора на Сарафов партиите търсят "свой човек" за главен прокурор


Румен Радев
Румен Радев

Президентът Румен Радев публично се усъмни във вторник, че зад избора на Борислав Сарафов за временен главен прокурор на мястото на уволнения Иван Гешев стои опит на управляващите партии да поставят "свой човек" начело на прокуратурата.

По думите му Сарафов трябва да покаже "дали ще помага на определени политически фигури да се доизперат" или ще търси справедливост.

"Това, което се случва в момента, някакси навява на съмненията, че парламентарно представените политически партии търсят да назначат свой човек на стола на главния прокурор", каза Радев пред журналист в София.

Междувременно премиерът Николай Денков отхвърли тези обвинения. Той беше номиниран за поста от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и подкрепен от ГЕРБ-СДС.

Гешев беше окончателно освободен от поста главен прокурор миналата седмица с указ на президента, който днес беше публикуван в Държавен вестник. Това стана, след като мнозинството във Висшия съдебен съвет (ВСС) гласува, че е уронил престижа на съдебната власт, наричайки партиите, които настояваха за оставката му, „политически боклук“.

Веднага след това с гласовете на прокурорската колегия за временно изпълняващ главен прокурор беше избран заместникът му Борислав Сарафов. Правосъдният министър Атанас Славов и Съюзът на съдиите обаче обявиха избора му за нелегитимен, а от ПП-ДБ поискаха оставката на Сарафов с думите, че подмяната на Гешев с него е "фарс".

Сарафов беше заместник на главния прокурор над 10 години и е директор на следствието за втори мандат. Едва преди месец той открито заговори срещу Гешев, включително и потвърждавайки, че в прокуратурата има дела срещу политици "на трупчета".

"Що се отнася до г-н Сарафов, трябва да съдим за него по отношението му към имунитетите и делата на трупчета за корупция по високите етажи на властта", каза още Радев, имайки предвид имунитетите на няколко депутати, поискани от прокуратурата, сред които на лидерите на ГЕРБ и ПП - Бойко Борисов и Кирил Петков.

"Сарафов трябва много бързо и ясно да се позиционира - дали ще помага на определени политически фигури да се доизперат взаимно или ще застане на позиция, която да позволи бързо връщане на справедливостта", добави президентът.

По повод намеренията на Гешев да подаде оставка като прокурор и да продължи да работи с "политически средства", Радев каза, че всеки свободен български гражданин има право да се занимава с политика, но е важно е с какъв капитал влизаш в нея. Той отбеляза, че 3 години Гешев е държал дела "на трупчета" и сега се е опитал за три седмици да събере нужните доказателства.

Във връзка с предвижданите промени в Конституцията, президентът каза, че е "странно как едно Народно събрание, раздирано от противоречия" и с "ниска легитимност", ще прави това.

"Помните как ГЕРБ написаха нова конституция за една вечер, за да омилостивят протеста. Сега ще я пишат за 10 дни пак под обсада на общественото омерзение. Това навява на съмнението, че има и друг умисъл", добави Радев.

Той изрази надежда да не се използва конституцията като "параван да се прикрият някои интимни отношения между партии или да бъдат панацея от превзетата ни от лични и партийни интереси правосъдна система".

По-късно премиерът Николай Денков отговори задочно на Румен Радев пред медии на форум на общините в Пампорово.

"Не знам откъде вади тези заключения. Със сигурност нито изпълнителната власт, нито законодателната власт трябва да излиза извън правомощията си", каза той.

По думите му "задължение на третата власт е да осигури доверие в това, което прави", имайки предвид съдебната система. Според него събитията от последните месеци са изсветлили много процеси, които допълнително са нарушили това доверие.

"Нека членовете на ВСС да се замислят дали в момента работят за възстановяване на доверието или продължават от същото, което не би помогнало", добави Денков.

Той отбеляза, че ВСС трябва да избере най-качествените хора по отношение и на експертиза, и на морални качества, но всяка политическа партия, включително и президентът, имат право да изразят тяхното становище по темата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG