Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Християн-социалист патриот". Какви са убежденията на новия политик Иван Гешев


Иван Гешев по време на посещение в Бобов дол в началото на мандата си като главен прокурор през февруари 2020 г.

Бившият главен прокурор Иван Гешев често беше критикуван, че прави политически изказвания. Накрая ВСС го отстрани от поста заради репликата му "политически боклук". Сега Гешев сам загатна, че влиза в политиката. Как би изглеждал в новото му амплоа, ако съдим по собствените му думи и действия?

"Българин, мъж и магистрат". Така вече бившият главен прокурор Иван Гешев неколкократно описа сам себе си по време на публичните си изявления, предшествали освобождаването му от поста.

В понеделник от това определение отпадна "магистрат", след като той обяви, че напуска съдебната система, за да продължи "битката за истина и справедливост" с "политически средства".

"Гешев успява по някакъв начин с всеки следващ свой ход да изглежда все по-абсурдно и все повече да вреди сам на себе си", коментира за Свободна Европа политологът Димитър Аврамов.

Заявката на Гешев за бъдеща политическа кариера провокира въпроса – към коя част на политическия спектър ще се ориентира бившият ръководител на държавното обвинение?

Свободна Европа събра някои от собствените му откровения и действия в координация с политици през последните години в опит да изгради хипотетичен профил на бъдещия политик Иван Гешев.

"Македонец по мъжка линия" и "инструмент на Господ"

Едно от първите неща, които Иван Гешев лансира за себе си, беше македонският му корен. И в началото на мандата си, и непосредствено преди да бъде отстранен, Гешев споменаваше произхода си като доказателство, че той "се бие", за да отстоява ценностите си.

Историята на семейството му дори стана сюжет за филм, излъчен през 2020 г. в ефира на партийния телевизионен канал на ВМРО - "България 24". Именно там той разкри за първи път политическата си ориентация.

Аз не мога да кажа, че съм социалист, по-скоро имам по-социални виждания за живота.
Иван Гешев, 2020 г.

"Говорих с много известен български политик - чисто приятелски пихме кафе и си говорихме, от него чух определението християн-социалист. Аз не знаех, че има такава политическа насоченост. Сега, аз не мога да кажа, че съм социалист, по-скоро имам по-социални виждания за живота", каза тогава Гешев пред "България 24".

В опит да обобщи личните си политически убеждения, той добави, че е "християн-социалист патриот".

Религиозният елемент беше застъпен още по-ярко в друго интервю на Гешев през първата година от мандата му начело на прокуратурата.

"Единственият, който въздава правосъдие, е Господ. Аз не въздавам правосъдие. Аз съм инструмент, с който Той прави нещата, които смята за правилни", сподели Гешев пред сайта "Епицентър" през пролетта на 2020 г.

Разделението на властите и "десните екстремисти"

Нестандартните му политически разбирания се проявиха още преди да стане главен прокурор, когато той неглижира принципа за разделение на властите, формулиран от Монтескьо и възприет от всички съвременни демократични общества. И така даде повод на критиците си да твърдят, че няма необходимите качества да заема този пост.

През лятото на 2019 г. Гешев разви пред БНТ тезата, че не споделя "виждането на, да ги наречем, десните екстремисти, че законодателната, изпълнителната и съдебната власт трябва да са разделени".

Макар да не уточни какво разбира под "десни екстремисти", в следващите дни той използваше това определение основно за партиите, настояващи за оставката му и за реформа в прокуратурата - "Демократична България", а впоследствие и "Продължаваме промяната".

През лятото на 2020 г., когато президентът Румен Радев оглави протестите срещу Гешев и тогавашния премиер Бойко Борисов, бившият главен прокурор започна да говори за "политическо-партизански натиск" срещу прокуратурата.

Тогава той вкарваше в това понятие почти всички политици, с изключение на бившата управляваща коалиция на ГЕРБ и "Обединени патриоти", както и на ДПС. Те пък никога не го критикуваха.

Единомислието им пролича и покрай закриването на специализираното правосъдие през пролетта на 2022 г., когато екипът на Гешев, ГЕРБ и ДПС се оказаха единствените защитници за запазването на спецмагистратите.

В търсене на външна подкрепа и борба с антисемитизма

Общите му изяви с представители на политически партии обаче не се изчерпват само с това. През есента на 2022 г. Гешев инициира преговори с парламентарните сили за съдебната реформа, на които с най-голямо желание откликнаха от ГЕРБ, "Български възход" и ДПС.

През февруари Гешев се оказа заедно с депутата от ДПС Хамид Хамид във Вашингтон, а през март се появи на общи снимки с евродепутатите от ГЕРБ Ева Майдел и Андрей Новаков в Брюксел. По-рано домакин на негови срещи с евродепутати беше и Александър Йорданов от СДС.

Въпреки нееднократните му посещения в САЩ обаче, бившият главен прокурор нито веднъж не успя да осъществи среща на високи ниво с представители на американските служби и съдебна система.

За сметка на това, през последната година от мандата си Гешев демонстрира тясно сътрудничество с Федерацията на ционистите в България и дори посети Израел, за да обсъди ролята на прокуратурата в недопускането на "Луковмарш" в София.

По линия на сътрудничеството си с представители на еврейската общност в страната той участва и в срещи с ромски лидери в някои от по-големите махали. Успоредно с това, Гешев направи и серия посещения в училища и университети, за да разяснява спецификите на прокурорската професия пред ученици и студенти.

Тези негови дейности бяха отбелязани в последните седмици от досегашния му заместник Борислав Сарафов като доказателство, че прокуратурата е "нагазила дълбоко на политическия терен". Именно атаката на Сарафов предшестваше обрата в отношението на ГЕРБ и ДПС спрямо Гешев, последван и от освобождаването му с решение на същото мнозинство във Висшия съдебен съвет (ВСС), което го избра преди 3 години и половина.

Останал без обичайния си политически гръб от ГЕРБ и ДПС, при последното посещение на бившия главен прокурор в Европейския парламент (ЕП) в Страсбург, той получи съдействие само от евродепутати от ВМРО.

Путин, "зловредното руско влияние" и "извънземните"

Въпреки че сам направи заявка за разкрития по корупционни дела в България, Гешев всъщност предпочете да говори за борбата на прокуратурата със "зловредното руско влияние".

Това е стара негова теза, която обаче засега не намира потвърждение в наложени ефективни присъди. Нито по делата срещу обвиняеми за шпионаж в полза на Русия, нито по тези за руски саботажи във военни складове.

Макар че Гешев сам е отричал да е русофоб, казвайки, че е руски възпитаник в гимназията и слуша руска музика, в последните дни от мандата си той неколкократно намекна, че е станал обект на политическа атака заради руския президент Владимир Путин.

Тезата на Гешев е, че "политическият боклук" се е обединил срещу него, след като декларира, че прокуратурата ще задържи Путин, ако той дойде в България. Реплика, произнесена от него при неотдавнашното му посещение в Украйна.

Чували сме всякакви глупости от хора, които губят позициите си.
Димитър Аврамов, политолог

"Това е откровена глупост. Когато виждаш, че падаш, можеш да кажеш всякакви неща. По същия начин можеше да каже, че извънземни ще атакуват Земята, просто е много малко вероятно да се случи това. Чували сме всякакви глупости от хора, които губят позициите си", коментира по този повод политологът Димитър Аврамов пред Свободна Европа.

Според него, заявката на Гешев за влизане в политиката едва ли ще намери ефективна реализация заради ниското обществено доверие към главния прокурор. Но Аврамов все пак допуска, че той би могъл да оглави някакъв популистки проект.

"Гешев успява по някакъв начин с всеки следващ свой ход да изглежда все по-абсурдно и все повече да вреди сам на себе си. Това виждам до момента. Без да обиждам никого, допускам, че никога не е късно човек да започне да действа разумно и рационално, но понякога е малко вероятно", добави Аврамов.

По думите му Гешев е "изключително неуспешен прокурор", който "не е завоювал обществен престиж и доверие" с работата си преди, а и след избора си начело на държавното обвинение. Затова, според Аврамов, би му било трудно да намери място на политическата сцена.

Рейтингът на Гешев върви само надолу, докато го мерят

Социологическата агенция, която в годините мери обществената оценка на дейността на главния прокурор, е "Алфа рисърч". Последните публикувани данни са от първите месеци на 2022 г. и графиката на одобрение, неодобрение и неутрално отношение към свършеното от едноличната институция не е обновявана след това.

Динамиката на кривите по трите показателя обаче е интересна. Иван Гешев е избран на поста в края на 2019 г. Най-висока оценка за работата на главния прокурор от 2013 г. до началото на 2022 г. респондентите са давали през август 2013 г. Тогава това е Сотир Цацаров - избран няколко месеца по-рано, и одобрението е 35 на сто. Отрицателните оценки са 20%. Високото ниво на одобрение никога повече не е постигнато.

Втори по-малък пик има през март 2020 г. Тогава Гешев вече е на поста, а времето съвпада с разгара на пандемията от коронавирус. Положителните оценки за наследника на Цацаров са 27% в този период.

Следва драстичен спад на този показател през юли 2020 г. Това е лятото на големите протести с искане на оставките на главния прокурор и на тогавашния премиер Бойко Борисов. Те са предшествани от нахлуване на прокуратура и полиция в президентската институция. Одобрението за дейността на главния прокурор се срива до едва 13 на сто и трендът оттогава е само надолу - като пада до ниво от 8% към март 2022 г., откогато са и последните данни.

Неодобрението расте - ако през март 2020 г. отрицателна оценка на дейността на главния прокурор дават 21%, то през юли те са вече 57 на сто. Неодобрението остава трайно на ниво над 50% до март 2022 г., докогато са данните. Неутрални оценки към последната дата дават 36%, според диаграмата на "Алфа рисърч", като и това ниво е над 50% при пика на одобрение през март 2020 г., но бързо се установява около 30-те процента след това.

Неразкритите взривове в сянката на войната на Русия в Украйна
please wait

No media source currently available

0:00 0:34:45 0:00
  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Facebook форум

XS
SM
MD
LG