Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ще живея по-спокойно". Гешев разговаря с ДПС и се съгласи правомощията му да бъдат ограничени


Лидерът на Мустафа Карадайъ се обръща към главния прокурор Иван Гешев (в гръб) по време на срещата им в парламента в петък.
Лидерът на Мустафа Карадайъ се обръща към главния прокурор Иван Гешев (в гръб) по време на срещата им в парламента в петък.

Главният прокурор Иван Гешев е съгласен правомощията му да бъдат ограничени до чисто административни функции.

Това декларира самият той по време на среща с представители на парламентарната група на ДПС в парламента в петък. Тя се състоя по покана на движението в отговор на призива му за диалог с депутатите за реформата на съдебната система, на който по-рано тази седмица откликнаха "Български възход" и ГЕРБ.

По време на разговора Гешев беше попитан от лидера на ДПС Мустафа Карадайъ каква е позицията му, ако правомощията му начело на държавното обвинение бъдат ограничени само до административни функции.

"Създадохме Комисия по конституционни въпроси, аз самият влязох в нея, и ни предстои да разглеждаме такива теми", уточни депутатът.

"Изглежда ми изключително добре, на мен лично, защото ще живея по-спокойно в личен план", отговори главният прокурор, добавяйки, че се надява да се срещне и с "Демократична България", "защото няма как без да се води нормален разговор, без да се чуят аргументи".

"Демократична България" е една от партиите в 48-ото Народно събрание, които настояват за неговата оставка заедно с "Продължаваме промяната". Позиции срещу Гешев все още заявяват и "Възраждане", и БСП. Очаква се той да се срещне с левицата във вторник, но предстоящи срещи с останалите парламентарни формации все още не са анонсирани.

"Моето мнение е, че това е една тема, която трябва да бъде обсъждана професионално. А основният механизъм за тази промяна е през конституцията, всички други опити не почиват на законодателството. Препоръките на Венецианската комисия са, че тази промяна трябва да бъде съобразена с конституционната рамка", каза още главният прокурор.

Проблемът с недосегаемостта на главния прокурор от наказателно преследване стои пред България от ноември 2009 г., когато Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) за пръв път я коментира в решението си по делото "Колеви срещу България", заведено от наследниците на разстреляния през 2002 г. прокурор Николай Колев.

През следващите години препоръки и очаквания за решаването на този проблем периодично са идвали от Съвета на Европа и Европейската комисия. Само преди ден Венецианската комисия за пореден път посочи, че очаква цялостна съдебна реформа.

По повод идеята за назначаването на върховен съдия, който да разследва главния прокурор, предложена от кабинета на Кирил Петков, Гешев коментира: "Няма как да определиш един съдия от Върховния касационен съд без той да има желание. Той няма да си го причини."

"За един месец ще има 150 сигнала за всичко възможно и ако няма система за отсяване на сигналите, главният прокурор ще си стои непрекъснато временно отстранен", добави той.

Подобно на колегите си от "Българско възход" и ГЕРБ, Карадайъ отбеляза, че между институциите трябва да има диалог. Лидерът на ДПС определи като "рамбовщина" споровете между различните парламентарни групи и добави, че "когато справедливостта се въздава не по закон и по правила, а по разбирания, там вече демокрацията е в тотална криза".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG