Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Имате партньор". Янев покани Гешев в парламента, за да му каже, че не му иска оставката 


Лидерът на "Български възход" Стефан Янев
Лидерът на "Български възход" Стефан Янев

Най-малката партия в 48-ото Народно събрание “Български възход” споделя мнението на главния прокурор Иван Гешев, че съдебната реформа “не трябва да се персонализира”.

Това стана ясно от изказване на нейния лидер и бивш служебен премиер Стефан Янев по време на среща с ръководството на държавното обвинение в парламента по негова покана. Разговорът между депутати от “Български възход”, Гешев и трима от неговите заместници беше в отговор на призива на главния прокурор за сътрудничество с всички народни представители.

За разлика от “Български възход”, повечето от останалите партии - “Продължаваме промяната”, БСП, “Демократична България” и дори “Възраждане”, настояват за оставката на настоящия главен прокурор. Той обаче отказва да я подаде, защото не вижда причини за това.

В началото на срещата Гешев и директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов декларираха, че биха съдействали на парламента с експертни предложения за провеждане на съдебна реформа като и двамата подчертаха, че е по-правилно да се нарича правосъдна.

Борислав Сарафов и Иван Гешев
Борислав Сарафов и Иван Гешев

Двамата за пореден път развиха тезата си за “бум на престъпността”, който съвпада с падането на ГЕРБ от власт и закриването на специализираното правосъдие. Преди това нито Гешев, нито неговите заместници са твърдяли, че нивата на престъпността се връщат към тези от 90-те години на миналия век. Това твърдение обаче не се подкрепя от статистиката на МВР.

Ръководството на прокуратурата отново лансира виждането си, че Наказателният кодекс е твърде остарял и трябва да бъде осъвременен. Едно от познатите предложения на Гешев в тази посока е сваляне на доказателствените стандарти за постигане на осъдителни присъди.

“В наше лице имате партньор”, обобщи Стефан Янев, поемайки ангажимента да ползва експертните познания на прокуратурата при приемане на бъдещи законопроекти.

“Разбирането на прокуратура е, че едва ли днес може да решим всички проблеми, но можем да поставим едно добро началото”, каза Гешев, призовавайки за “диалог между институциите”, с което Янев неколкократно се съгласи.

Стефан Янев (в средата) с част от депутатите то "Български Възход
Стефан Янев (в средата) с част от депутатите то "Български Възход

В рамките на срещата някои от депутати от “Български възход” зададоха кратки въпроси на главния прокурор, сред които беше - кой го контролира?

“Първо жена ми. Като един истински мъж трябва да си призная... Това е истина, между другото, не е шега”, отговори Гешев, след което припомни, че според Конституционния съд всеки от по-нисшестоящите от него обвинители би могъл да го разследва и да му повдигне обвинение, ако има доказателства за престъпление.

На този фон Венецианската комисия излезе тази седмица със становище в подкрепа на предложения от кабинета “Петков” механизъм за независимо разследване срещу главния прокурор, посочвайки, че е необходима дори по-дълбока реформа за ограничаване на влиянието на ръководителя на държавното обвинение върху съдебната система.

Гешев обаче е на мнение, че “да се говори това, че 1600 прокурори нямат интегритет и кураж да разследват главния прокурор, това просто не е вярно”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG