Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гешев подава оставка като прокурор, но продължава да работи за справедливост "с политически средства"


Стопкадър от видео изявление на бившия главен прокурор Иван Гешев, публикувано на 19 юни.
Стопкадър от видео изявление на бившия главен прокурор Иван Гешев, публикувано на 19 юни.

Освободеният преди по-малко от седмица от поста главен прокурор Иван Гешев съобщи, че е подал оставка като прокурор и намекна, че ще влезе в политиката. Той направи това във видео обръщение, публикувано в YouTube в понеделник.

Той каза, че това е последното му изказване като магистрат. Той напуска прокуратурата, защото е осъзнал, че „никоя прокуратура не може да се пребори с корупцията и кражбите тогава, когато корупцията и кражбите са превърнати в държавна политика“.

Във видеото Гешев говори от трибуна, а зад него са закачени българското и европейското знаме. По този начин изглеждат по принцип изказвания на премиера, министрите и президента на България.

„Днес говоря на българите в България така, както обещах с ясното разбиране, че политическите проблеми се решават с политически средства. Днес ви обещавам едно - да продължа битката за истина и справедливост в нашето Отечество“, каза още Гешев, с което намекна, че ще влезе в политиката.

Иван Гешев беше окончателно освободен от поста на главен прокурор с указ на президента Румен Радев в четвъртък. Той беше предложен за освобождаване от Пленума на ВСС в понеделник, след като мнозинството от членовете му гласуваха, че е уронил престижа на съдебната власт, наричайки партиите в парламента, настояващи за оставката му, „политически боклук“.

Той беше уволнен на средата на 7-годишния си мандат. Още от както беше избран за главен прокурор Гешев е критикуван, че нарочно бездейства по определени ключови дела срещу водещи политици и бизнесмени. Според критиците му той държи тези дела "на трупчета", за да може да ги "активира", когато иска нещо от хората, които са обвинени.

Откакто ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ поискаха оставката на Гешев, прокуратурата се задейства по няколко знакови дела, известни като "Барселонагейт", обвързано с Бойко Борисов, "Осемте джуджета" и разследването за двойното гражданство на Кирил Петков.

В петък БТА съобщи, че Гешев е подал молба да бъде назначен във Върховната касационна прокуратура. В неделя министърът на правосъдието Атанас Славов каза, че това не може да бъде допуснато, след като Гешев е освободен от поста заради уронване на престижа на съдебната власт.

След като кортежът на Гешев стана мишена на взрив в началото на май, заместникът му Борислав Сарафов публично се обърна срещу него. Впоследствие ГЕРБ и ДПС се обявиха за оставката му, а шестима членове на ВСС внесоха предложение за уволнението му. Малко след това четирима други направиха и второ искане за отстраняването му.

Този конфликт се случи на фона на сформирането на новото управляващо мнозинство между "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) и ГЕРБ-СДС, сред чиито основни приоритети е съдебната реформа.

За временно изпълняващ дейността на главен прокурор беше избран заместникът на Гешев Сарафов. Но правосъдният министър Славов и Съюза на съдиите в България обявиха избора му за нелегитимен.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG