Връзки за достъпност

Извънредни новини

Иван Гешев е подал молба да бъде върнат като прокурор във Върховната касационна прокуратура


Иван Гешев
Иван Гешев

Иван Гешев е подал молба да бъде възстановен на длъжността прокурор във Върховна касационна прокуратура (ВКС), съобщи БТА по информация от Висшия съдебен съвет.

В четвъртък президентът Радев подписа указ за уволнението на Гешев от поста главен прокурор. Той беше предложен за освобождаване от Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) в понеделник, след като мнозинството от членовете му гласуваха, че е уронил престижа на съдебната власт, като е нарекъл партиите в парламента, искащи оставката му, „политически боклук“.

В петък Прокурорската колегия на ВСС избра досегашния заместник на главния прокурор и директор на националното следствие Борислав Сарафов за временно изпълняващ длъжността на главен прокурор. Самият той обяви съгласието си да заеме освободения пост, въпреки че само преди месец беше казал в интервю за „Дневник“, че не желае да го прави.

След като кортежът на Гешев стана мишена на взрив в началото на май, заместникът му Сарафов публично се обърна срещу него. Впоследствие ГЕРБ и ДПС се обявиха за оставката му, а шестима членове на ВСС внесоха предложение за уволнението му. Малко след това четирима други направиха и второ искане за отстраняването му.

Този конфликт се случи на фона на сформирането на новото управляващо мнозинство между "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) и ГЕРБ-СДС, сред чиито основни приоритети е съдебната реформа.

Борислас Сарафов ще изпълнява временно функциите до избора на нов главен прокурор от Пленума на ВСС. Веднага след избирането му на поста, от коалицията ПП-ДБ призоваха Сарафов да подаде незабавно оставка. В позицията им се посочва, че изборът на заместника на Гешев е станал "при порочна прибързаност и тайнственост".

Малко преди това и министърът на правосъдието Атанас Славов каза, че изборът на Сарафов е бил прибързан , нелегитимиран и неоправдан публично. Министърът каза още, че ще предприеме всички възможни действия за преразглеждане на решението за избора на Сарафов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG