Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борислав Сарафов призова политиците да не се месят в съдебната власт


Временно изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов
Временно изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов

Към ненамеса на законодателната и изпълнителната власт в съдебната призова изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов.

В позиция от събота, изпратена до БТА, Сарафов казва, че фундамент на правовата държава е спазването на принципа за разделение на властите. „Гаранция за устоите на демократичното общество е ненамесата на законодателната и изпълнителната власт в дейността и функционирането на съдебната власт“, пише в нея той.

Позицията на избрания за временно изпълняващ дейността на главен прокурор Борислав Сарафов идва на фона на призиви за оставката му от коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ). Те бяха отправени веднага след издигането му от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) на поста.

"България има нужда от истинска съдебна реформа. Подмяната на Гешев със Сарафов е фарс, а не реформа", казаха от ПП-ДБ.

Министърът на правосъдието Атанас Славов също обяви избора на Сарафов за "прибързан, нелегитимиран и неоправдан публично". И каза, че ще предприеме всички възможни действия за преразглеждане на решението за избора на Сарафов.

В позицията си от събота Борислав Сарафов казва, че всички участници в политическия процес, осъществяващи функции на държавно управление извън съдебната система, "следва стриктно да съблюдават духа и буквата на Конституцията на Република България". Както и да се въздържат от намеса, изразяваща се в пряко въздействие или внушения, които накърняват устоите на правовата държава.

Според Сарафов призивите за реформи в съдебната система следва да намерят реализация чрез „законодателство и решения в рамките на компетенциите, за да се възстанови нарушеният баланс между властите в интерес на обществото.“

В петък Прокурорската колегия на ВСС избра досегашния заместник на Иван Гешев и директор на националното следствие Борислав Сарафов за временно изпълняващ длъжността на главен прокурор. Самият той обяви съгласието си да заеме освободения пост, въпреки че само преди месец беше казал в интервю за „Дневник“, че не желае да го прави.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG