Връзки за достъпност

Извънредни новини

Депутатите приеха окончателно промени в Кодекса за застраховане, свързани с влизането в еврозоната


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вдига ръка по време на заседанието на Народното събрание в сряда.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вдига ръка по време на заседанието на Народното събрание в сряда.

Народното събрание прие окончателно на второ четене промени в Кодекса за застраховане, които са част от условията за прием в еврозоната, съобщи късно в сряда БТА. Промените са свързани със застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите в рамките на системата „Зелена карта“.

Те бяха внесени на 6 юли от Министерския съвет и приети на първо четене в парламентарната комисия по икономика миналата седмица. Това се случи, след като по-рано през февруари две заседания на комисията по икономика се провалиха заради липса на кворум и в крайна сметка нужните промени не бяха одобрени.

Сега измененията в Кодекса за застраховане бяха приети без дебати, като мнозинството отхвърли предложенията на "Възраждане" за отпадане на текстовете.

Промените целят да се гарантира спазването на правилата в европейската застрахователна система „Зелена карта“. Те предвиждат българските застрахователи да са длъжни да изплащат обезщетения веднага, ако техен клиент участва в инцидент в чужбина, а едва след това да оспорват претенциите.

България пое ангажимент да приложи този принцип при приемането си във валутно-курсовия механизъм (ERM II) - т.нар. чакалня на еврозоната. Досега част от българските застрахователни фирми отказваха да плащат при инциденти на техни клиенти в чужбина и с това бяха натрупани задължения за десетки милиони левове.

От "Възраждане" обаче казаха, че с промените се създава ненужна регулация, която ще урони престижа на българските застрахователи пред международната застрахователна индустрия.

По-рано тази година приемането на промените се провали заради съпротива на ГЕРБ, ДПС, БСП, "Възраждане" и "Български възход". Негативни становища тогава изказаха и от Съюза за стопанска инициатива и Национално бюро на българските автомобилни застрахователи. Заради отказа им депутати от "Продължаваме промяната" и "Демократична България" ги обвиниха, че обслужват един от основателите на "Лев Инс" Алексей Петров.

Компанията "Лев Инс" е пазарен лидер в полицата „Гражданска отговорност“. Още през 2022 г. тогавашната министърка на финансите Росица Велкова каза, че България е застрашена да бъде изхвърлена от европейската система за „Зелена карта“, което застрашава приемането на България в еврозоната.

Заради цитирането на изказването на Велкова „Лев инс“ заведе иск в размер на 1 млн. лв. срещу изданието Медиапул.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG