Връзки за достъпност

Извънредни новини

Държавата запорира акциите на община Варна от Пловдивския панаир


Министърът на икономиката Богдан Богданов
Министърът на икономиката Богдан Богданов

Държавата запорира акциите на община Варна в "Международен панаир Пловдив" АД. Това съобщи Министерството на икономиката и индустрията в петък.

Общината притежава 29% от капитала на Панаира. Вследствие на запорирането те не могат да се прехвърлят към частното дружество "Пълдин Туринвест" АД, след като кметът на Варна Иван Портних и частното дружество бяха сключили сделка за това.

"Пълдин Туринвест" е съвместното дружество на община Пловдив и бизнесмена, бивш местен лидер на БСП и почетен консул на Русия Георги Гергов.

Община Варна получи акциите от правителството на Бойко Борисов през 2016 г. Тогава 20 на сто от акциите на държавата в Панаира бяха дадени на община Пловдив, а останалите 29 на сто – на община Варна.

Ako "Пълдин туринвест" - дружество, контролирано от Гергов, придобие акциите на община Варна, ще стане стане на практика мажоритарен собственик на панаира. Публичното участие в някога изцяло държавния панаир ще остане около 20% в лицето на община Пловдив. С такъв дял държавата не може да влияе на решенията, които мажоритарният акционер може да взима еднолично.

"Защитата на обществения интерес и собствеността на държавата е само първата стъпка. Следва да възродим потенциала на Панаира и да гарантираме ефективното му управление оттук нататък", казва министърът на икономиката Богдан Богданов, цитиран в прессъобщението.

След като встъпи в длъжност по-рано тази година, Богданов разпореди да бъде направен пълен анализ на всички възможни правни действия от страна на Министерството на икономиката за защита на държавния интерес по казуса. Министерството на икономиката заведе дело с два иска - за спиране на вписването на апорта на акциите от Пловдивския панаир от страна на община Варна към "Пълдин туринвест", както и за допускане на обезпечение на предявен иск чрез запор на акциите.

На пресконференция в Министерския съвет в четвъртък Богданов каза, че Министерството на икономиката е успяло да защити интереса на държавата по казуса с Пловдивския панаир, като акциите на държавата няма да бъдат прехвърляни към частното дружество. "Те вече са обезпечени", каза Богданов.

На 4 април Окръжния съд в Пловдив отсъди, че вписването на акциите от панаира, които са собственост на община Варна, в капитала на "Пълдин Туринвест" е законосъобразно. Кметът на Пловдив Здравко Димитров можеше да обжалва решението, но до изтичането на срока за това не го направи.

Впоследствие от коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България" казаха, че ще сезират прокуратурата във връзка с казуса, и поискаха оставката на Димитров. На 28 април прокуратурата съобщи, че ще проверява случая.

Процесът, в който Георги Гергов получава контрол над Панаира, продължава и при трите правителства на Бойко Борисов.

Всички обичат Гергов. Как се случи превземането на Пловдивския панаир
please wait

No media source currently available

0:00 0:20:43 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG