Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Човешка грешка". Десетки ранени и разрушени сгради при експлозия във военен завод до Москва


Последствията от взрива в Сергиев Посад.

Един човек е загинал, 6 са безследно изчезнали, над 55 души са ранени. 4 сгради са напълно разрушени, а други 20 са повредени. Това е равносметката от експлозия в оптико-механически завод в руския град Сергиев Посад. Градът се намира близо до Москва и в него се произвежда предимно продукция за военни цели.

По-рано в четвъртък руските власти съобщиха, че са свалили два украински дрона в Москва.

Според руските власти причината за взрива в склад с пиротехника с площ 1600 квадратни метра, е човешка грешка.

Причина за взрива в завода е нарушение на технологичните правила, написа в "Телеграм" окръжната администрация на Сергиев Посад.

Все още няма коментар от украински представители за евентуална съпричастност към взрива.

Една от свидетелките на експлозията в завода в Сергиев Посад разказва пред независимата руска медиа Sota, че е видяла дрон да се носи близо до мястото точно преди експлозията.

Според свидетелката самият взрив не е бил съпроводен с разпръскване на пиротехнически средства.

При експлозията са се изпочупили прозорците на жилищни сгради в различни райони на града.

Противоречива е информация за това кой е бил собственик на склада, в който се твърди, че е станала експлозията. Складът на компанията Pyro-Ross, която наред с другото произвежда пиротехнически изделия, се намира на територията на завода. Според уебсайта на компанията тя "е основана през 1994 г. от четири отбранителни компании". През април организацията е обявена в несъстоятелност.

"База" пише, че директорът на компанията "Пиро-Рос" Сергей Чанкаев отрича взривът да е станал в нейния склад. Според него взривът е станал в съседен склад, където са се съхранявали тръби.

Губернаторът на Московска област Андрей Воробьов заяви, че взривът е станал в "метален хангар на територията на завода, където се е намирал складът, нает от частна компания". Той не съобщи името на компанията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG