Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руски петролен танкер е ударен от дрон в Керченския пролив


Керченският мост, свързващ Русия с полуостров Крим
Керченският мост, свързващ Русия с полуостров Крим

Танкер, плаващ под руски флаг беше повреден след нападение с дронове в Керченския пролив между Черно и Азовско море в нощта на 5 август. Това съобщиха руски и украински Телеграм канали, цитирани от Радио Свобода.

По-късно информацията беше потвърдена и от руски ведомства, които обвиняват Украйна за атаката.

Петролният танкер е получил пробойна в машинното отделение, съобщи Росморречфлот. Според Координационния морски център на Новоросийск в пролива няма разлив на гориво, а екипажът е в безопасност. По официални данни по време на удара на борда е имало 11 души.

Новината идва на фона на извършената преди два дни атака с морски военни дронове срещу руската военноморска база до Новоросийск. Тогава службите за спешна помощ в руския черноморски град съобщиха за експлозии. Руските власти обявиха, че няма щети след атаката, но малко по-късно Украинската служба за сигурност публикува видео, на което се вижда как безпилотен военен катер се удря в корпуса на десантния кораб "Оленегорски Горняк".

Удареният днес танкер се използва за превоз на химикали и петролни продукти SIG и е под санкции на САЩ от 2019 г. за доставка на реактивно гориво от Крим в Сирия, установи телеграм каналът на VChK-OGPU, цитиран от Радио Свобода.

Заради атаката с дронове беше изключено осветлението на Кримския мост, а движението по него беше спряно за три часа. Жители на няколко района на анексирания Крим съобщиха за силен взрив. Според Олег Крючков, съветник на руския ръководител на региона, "силните звуци, които жителите на Керч чуха, нямат нищо общо с Кримския мост".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG