Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна е ударила руския пристанищен град Новоросийск, твърди Кремъл


Петролен танкер е закотвен в комплекса "Шесхарис", част от "Черномортранснефт", дъщерно дружество на "Транснефт", в Новоросийск, Русия, октомври, 2022 г. Това е едно от най-големите съоръжения за нефт и петролни продукти в Южна Русия.
Петролен танкер е закотвен в комплекса "Шесхарис", част от "Черномортранснефт", дъщерно дружество на "Транснефт", в Новоросийск, Русия, октомври, 2022 г. Това е едно от най-големите съоръжения за нефт и петролни продукти в Южна Русия.

Руски кораби са отблъснали атака на два украински безпилотни катера срещу военноморска база в Краснодарския край на Русия, близо до Новоросийск. Това съобщиха руски медии, цитирайки руското министерство на отбраната, сутринта в петък.

Новината идва на фона на редица руски атаки над големите черноморски украински пристанища Одеса и Черноморск по-рано тази седмица. Според местните власти вследствие на военните действия са са били унищожени близо 60 000 тона зърно и пристанищата на река Дунав.

Службите за спешна помощ в Новоросийск съобщиха за експлозии във водите край града. Въведена е временна забрана за движение на кораби в пристанището, съобщават руските държавни медии.

По-късно стана ясно, че десантният кораб от бойния флот на Русия "Оленегорски Горняк" е бил повреден по време на нападението според неназован представител на украинското разузнаване, цитиран от Ройтерс.

Според руските съобщения в резултат на нападението няма жертви и щети. Руските власти обвиниха Украйна за нападението. Киев не е коментирал съобщенията.

Новоросийск е най-голямото търговско пристанище в Южна Русия и е един от основните центрове за износ на страната.

Проучване на Би Би Си показва, че Украйна е извършила поне 10 атаки с морски безпилотни летателни апарати, насочени към военни кораби и военноморската база на Русия в Севастопол, както и към пристанището в Новоросийск при предишна атака. Информацията е на базата на съобщения на руските и украинските власти, както и на публикации в местни медии.

Атаките над черноморски градове зачестиха, след като Русия се отказа от зърнената сделка, която позволяваше безопасното изнасяне на украинско зърно от Украйна по вода.

В четвъртък Украйна пое отговорност за новата атака на Кримския мост. Първата атака срещу моста беше извършена през октомври 2022 г. и дълго време Киев не признаваше, че стои зад нея. Втората атака дойде в средата на юли 2023 г.

Керченският мост е единствената директна връзка между Русия и анексирания от Москва през 2014 полуостров Крим. От началото на войната той се използва за доставки и снабдяване на руските войски в Южна и Източна Украйна, заради което се смята за стратегическа инфраструктурна цел за Киев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG