Връзки за достъпност

Извънредни новини

Втора експлозия и загинали на Кримския мост. Русия съобщи за "извънреден инцидент" и обвини за него Киев


Повреден участък от пътя на Кримския мост, който се откъсна и се наклони настрани в резултат на експлозия
Повреден участък от пътя на Кримския мост, който се откъсна и се наклони настрани в резултат на експлозия

Двама души са убити и едно дете е тежко ранено при експлозия на Кримския мост, за която Русия обвинява Киев. Украинските власти предположиха, че инцидентът може да е провокация, идваща в деня, в който трябва да се реши ще има или не продължаване на сделката за износ на зърно през Черно море.

Рано в понеделник стана ясно, че мостът, който свързва анексирания от Русия украински полуостров Крим с континенталната част, е затворен заради възникване на "извънреден инцидент". За това съобщи назначеният от Русия губернатор на Крим Сергей Аксьонов, но без да дава подробности. Той каза, че движението е спряно заради авария, която е възникнала при 145-ия стълб на моста откъм Краснодарския край.

Това е втори случай на експлозия на Кримския мост след октомври 2022 г., когато мостът беше частично затворен след голяма експлозия, която предизвика пожар и доведе до срутване на едно от пътните платна. Мостът беше изцяло отворен през февруари.

В социалните мрежи се разпространяват видеа, на които се виждат задръствания от автомобили, както и кадри от мястото на инцидента, от които се виждат щети по пътната настилка.

Националният антитерористичен комитет на Русия съобщи, че мостът е бил атакуван рано на 17 юли от два украински дрона, без да предостави повече подробности. От Следствения комитет казаха, че е образувано наказателно дело за "терористичен акт", причинил смъртта на двама души. Твърденията на руските власти не могат да бъдат потвърдени от независими източници.

Според украинските власти става въпрос за "потенциална провокация" от страна на Русия. "Такива провокации, за които окупаторите на Крим бързат да докладват много шумно, са типичен начин за решаване на проблеми от властите на Крим и държавата-агресор“, каза говорителката на украинското военно командване Наталия Хуменюк.

В изявление за Свободна Европа Хуменюк каза, че към тази информация трябва да се "подхожда със скептицизъм, защото окупационните власти наскоро засилиха сигурността на моста". Според нея ситуацията може да бъде използвана от Русия като разменна монета в сделката за износ на украинско зърно, която изтича в понеделник.

След инцидента на моста и обвинението на Русия срещу Украйна, руският депутат Сергей Миронов каза в Телеграм, че Москва не трябва да удължава споразумението. "Не може да има зърнена сделка след поредната терористична атака“, пише Миронов.

Т.нар. зърнен коридор, който позволи подновяване на износа на украинско зърно през Черно море през последната година, ще изтече в полунощ, ако Русия не се съгласи да удължи споразумението, сключено с посредничеството на ООН и Турция за борба с глобалната продоволствена криза.

Керченският мост е единствената директна връзка между Русия и анексирания от Москва през 2014 полуостров Крим. От началото на войната той се използва за доставки и снабдяване на руските войски в Южна и Източна Украйна, заради което се смята за стратегическа инфраструктурна цел за Киев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG