Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как български гражданин попадна в кримски арест за тероризъм, а държавата мълчи


Кадър от новините на руската РЕН ТВ, където е показано задържането на Денис Петранов
Кадър от новините на руската РЕН ТВ, където е показано задържането на Денис Петранов

"На земята! Ръцете отзад!“ Арестуват го като на филм, разказват, че е внасял експлозиви и е готвил атентати в Крим.За по-малко от година Русия за втори път намеси България в терористична дейност. Български гражданин е задържан, но официална реакция на властите в София няма.

В началото на май Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия разпространи кадри и свидетелски показания, за които твърди, че изобличават подготовката на покушения срещу руското ръководство на незаконно анексирания украински полуостров Крим и отново намеси България.

Информацията беше разпространена в редица руски медии. Няма независимо потвърждение за автентичността на видеото, но това е втори случай, в който руските власти споменават България покрай твърдения за подготвяни терористични атаки. Първият път това се случи след взрива на Кримския мост.

Различното този път е, че има и задържан български гражданин.

Свободна Европа потърси Министерството на външните работи (МВнР) за информация и реакция, но не получи отговор повече от два месеца.

Задържането

Информацията за подготвяни терористични атаки в украинския полуостров Крим, който беше незаконно окупиран и анексиран от Русия през 2014 г., беше разпространена в руските медии.

В началото на май ФСБ съобщи, че е арестувала група диверсанти, които са подготвяли нападения над ръководители на окупационните власти в Крим. Руските служби казаха, че при разследването на случая е разкрит международен канал за контрабанда на експлозиви от България през Турция и Грузия за Русия под прикритието на електрически печки.

ФСБ съобщи за ареста на седем души, които са граждани на Русия и Украйна, както и на един човек, който е гражданин на България и Украйна. В първоначалните съобщения той фигурираше само с фамилното му име - Петранов, както и с информацията, че е бил "замесен в доставката на оръжия за поразяване на Русия".

Непосредствено след разпространяването на тази информация от българското Министерство на външните работи казаха, че нямат данни за задържан български гражданин в Русия заради готвен атентат в Крим. Тогава те обясниха, че поддържат връзка с консула в Москва, но за момента няма информация. "Посолството ни в Москва е пратило нота с официално запитване към руската страна, но към момента няма отговор“, пишеше в позицията на министерството.

В края на май служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев каза, че МВР не е получавало запитване от руските власти, нито данни, потвърждаващи случая, свързан с информация, че за подготвян атентат в Крим е задържан Денис Петранов, който има и българско гражданство.

Тези твърдения са в противоречие с думите на съпругата на задържания български гражданин Денис Петранов. Кадрите с проверката на буса му, разпространени от руските медии, са последните, на които Марина Петранова вижда съпруга си. След това с Денис Петранов няма връзка.

„Марина, аз съм в Крим“

Марина Петранова е съпруга на Денис. Двамата са етнически българи от Украйна и от 2017 г. живеят в Пловдив. Той е пенсиониран полицай. Имат роднини в окупираните от Русия територии. Марина Петранова казва, че съпругът ѝ често е пътувал до Украйна, за да помага на роднините им, които живеят в село Райновка. По думите ѝ той е използвал курсовете, за да превозва различни пратки на познати хора, защото пощенските услуги не работят.

Петранова казва, че съпругът ѝ е задържан на 26 април на границата между Русия и Грузия. По думите на Петранова той е използвал по-дълъг и обиколен маршрут през Грузия и Турция, защото е по-безопасен. Тя разбира, че нещо се случва с него от няколко нелогични съобщения, които получава. След това телефонът му е изключен.

Няколко дни след като Марина Петранова губи връзка със съпруга си, тя получава съобщение от непознат номер: „Марина, аз съм в Крим“. Това е на около 1000 километра от мястото, където Денис Петранов е задържан.

Съпругата казва, че се е свързала с българското посолство в Русия. „Казаха ми, че имат отговор, че е там, но понеже България не признава Крим, нищо не могат да направят“, каза Петранова за Свободна Европа. По думите ѝ тя намира адвокат през интернет, който открива съпруга ѝ. Така тя разбира и обвиненията, които звучат нелогично.

Първото е за хулиганство. „То е, че на 30 април, докато е ходил по улиците на Симферопул (вторият по големина град в Крим - бел. ред.), се е карал с хората и е задържан за хулиганство“, казва Петранова. По думите ѝ това е необяснимо, защото той е вече е бил задържан на границата на 26 април. Междувременно на 3 май руските медии разпространяват кадри със задържането на Денис Петранов на границата и версията на руските власти, че той е част от организирана група, която е подготвяла терористични атаки.

Свободна Европа не може да потвърди думите на Марина Петранова, защото не разполага с информация от официалните власти.

Българската служба на Свободна Европа изпрати три пъти въпроси до Министерството на външните работи. Първия път в началото на май, в периода на управление на служебното правителство, назначено от президента Румен Радев, и два пъти по време на редовното правителство на Николай Денков.

Обвиненията на руските власти

Обвиненията на руските власти станаха известни от официалните съобщения и кадри на ФСБ. Службата за сигурност разпространи видеозапис от разпита на един от задържаните по подозрение в подготовка на атентат срещу руското ръководство на Крим. Той беше показан в редица руски медии.

На записа се вижда мъж, който е представен като Виктор Подвални. Той твърди, че е бил вербуван от офицер от украинското военно разузнаване на име Роман Машовец в средата на юни 2022 г. Подвални се съгласил да „сътрудничи с украинското разузнаване“, защото по този начин синовете му ще избегнат мобилизация в Украйна.

Подвални казва, че е действал под псевдонима "Сократ". Задачата му била да издирва желаещи да сътрудничат на разузнаването и специалните служби на Украйна.

Задържаният твърди още, че експлозиви за подготовка на "терористични атаки" са били транспортирани в електрически печки.

Свободна Европа няма независимо потвърждение за автентичността на видеото. Украинското разузнаване не коментира изявленията на руските сили за сигурност.

От 2014 г. най-малко 16 украински граждани са били осъдени в Крим и Севастопол по обвинения в „шпионаж“ и „саботаж“.

За втори път Русия намесва България в обвинения за тероризъм. През октомври властите в Кремъл свързаха България с взрива на Кримския мост. Едно по едно обаче твърденията на Москва започнаха да изглеждат като скалъпени.

XS
SM
MD
LG