Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна съобщава за частичен напредък на юг


Снимката е илюстративна. Унищожен руски танк в село Новодаровка, отвоювано от украинските сили, в Запорожка област, 2 юли 2023 г.
Снимката е илюстративна. Унищожен руски танк в село Новодаровка, отвоювано от украинските сили, в Запорожка област, 2 юли 2023 г.

Генералният щаб на Украйна съобщи в събота, че украинските сили са постигнали частичен напредък в южната част на страната, както и около село Роботине в Запорожка област.

Новината идва на фона на съобщения на Кремъл по-рано същия ден за нови опити за атаки над Кримския мост, както и Кримския полуостров.

Според Генералния щаб в събота е имало загинали и ранени цивилни, сред които и деца, при руски обстрел с шест ракети и десетки въздушни удари и атаки с ракетни системи за залпов огън. В съобщението пише още, че е имало 33 бойни сблъсъка, както и че украинските сили продължават настъплението към Мелитопол и Бердянск.

Командирът на южните сили генерал Олександър Тарнавски написа в Телеграм, че има освободени територии, като не уточни кои.

Във вечерното си видеообръщение президентът Володимир Зеленски благодари на Германия за предоставени две допълнителни зенитно-ракетни системи "Пейтриът" и каза, че те са важни за Украйна, тъй като вече няколко пъти са прехващали руски хиперзвукови ракети.

Украйна започна офанзивата си преди близо два месеца, като напредъкът ѝ е бавен, тъй като армията е възпрепятствана от големи и гъсти минни полета, оставени от руската армия. Мините унищожават бронираната техника, получена с много усилия, и раняват войниците.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG