Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пригожин е погребан в Санкт Петербург. Путин не е присъствал


Импровизирани мемориал беше направен в Москва след първите съобщения за смъртта на Евгений Пригожин

Основателят на частната наемническа армия "Вагнер" Евгений Пригожин, който загина в самолетна катастрофа на 23 август, е бил погребан във вторник на Пороховското гробище в Санкт Петербург.

"Прощаването с Евгений Викторович се проведе в закрит формат. Желаещите да се простят с него могат да посетят Пороховското гробище", съобщи в канала си в Телеграм пресслужба на Пригожин.

Администрацията на Пороховското гробище също потвърди пред разследващия проект на Current time и Радио Свобода "Система", че Пригожин е бил погребан там.

Приближеният по-рано до руския президента и известен като Готвача на Путин бизнесмен загина, когато частният му самолет се разби миналата седмица на път от Москва за родния му Санкт Петербург. Първоначално имаше съмнения дали Пригожин наистина е бил на борда, но според твърденията на руските власти това е доказано с експертиза. От "Вагнер" също потвърдиха смъртта му.

Заедно с Пригожин в самолета бяха и дясната му ръка във "Вагнер" - Дмитрий Уткин, и други високопоставени служители на наемническата армия.

Катастрофата стана точно два месеца, след като поведе краткосрочен бунт срещу руското военно ръководство, но спряха и се оттеглиха на 200 км от столицата. В началото беше повдигнато обвинение срещу Пригожин, което обаче отпадна и той не беше задържан, а ден преди катастрофата се появи във видео от Африка, където от години "Вагнер" има присъствие. Путин обаче определи бунта като "удар в гърба" и се закле да накаже всички замесени "предатели".

По-рано във вторник говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че Путин не планира да присъства на погребението на Пригожин. Пред журналисти Песков каза, че Кремъл не знае как е планирано да се проведе погребението и че това зависи от семейството, но "присъствието на президента не се предвижда".

В деня след катастрофата Путин изказа съболезнования на близките на лидера на "Вагнер" с думите "беше талантлив човек".

Кремъл отхвърли като "лъжа" предположението на западни политици, включително президента на САЩ Джо Байдън, и коментатори, че Путин е наредил Пригожин да бъде убит за отмъщение.

Американското разузнаване съобщи, че въз основа на свои предварителни оценки е стигнало до заключението, че експлозия на борда е причинила самолетната катастрофа, но тази информация не е потвърдена.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG