Връзки за достъпност

Извънредни новини

Евгений Пригожин е загинал в самолетна катастрофа в Русия, твърди Москва


Евгений Пригожин
Евгений Пригожин

Лидерът на паравоенната групировка "Вагнер" Евгений Пригожин е загинал в самолетна катастрофа, съобщи руската агенция "Росавиация", цитирана от ТАСС. На борда се е намирал и заместникът на Пригожин - Дмитрий Уткин. Предполага се, че самолетът е принадлежал на самия Пригожин.

Двамата загинали наскоро извършиха бунт срещу руското военно ръководство, като го обвиняваха в това, че зле ръководи войната на Русия срещу Украйна. В сряда се навършиха два месеца от този бунт.

Катастрофата е станала по-рано вечерта край Куженкино в Тверска област. Самолетът е изчезнал от радарите в 18.20 часа. Той е пътувал по маршрута Москва - Петербург с 10 души на борда, сред които и трима членове на екипажа. Всички са загинали.

Според първоначалните съобщения Пригожин и Уткин са фигурирали в списъка на пътниците, но нямаше официално потвърждение, че те наистина са се качили на борда.

За катастрофата, броя на пътниците и липсата на оцелели съобщи руското Министерство по извънредните ситуации.

За това, че в списъка на пътниците е бил Евгений Пригожин, съобщи Росавиация, цитирана от ТАСС. Малко преди полунощ същият източник посочи, че Пригожин и Уткин са сред загиналите.

Час по-рано подобно съобщение дойде и от телеграм канала Gray Zone, който се смята за близък до Пригожин. В него се казва, че лидерът на "Вагнер" е загинал "в резултат от действията на предателите на Русия".

Евгений Пригожин е създател и лидер на руската паравоенна групировка "Вагнер". Тя участва във войната срещу Украйна, а на 23 юни започна двудневен бунт срещу военното ръководство на Русия. Бунтът беше прекратен, но остави впечатлението, че руската столица и големите градове нямат отбрана, а властта в Кремъл не е толкова стабилна, колкото изглежда. Оттогава на дневен ред стои въпросът за бъдещето на Евгений Пригожин и неговите наемници.

Засега руските власти не посочват възможната причина за падането на самолета. Започнато е наказателно производство за "нарушаване на правилата за безопасност на въздушното движение".

Видео, за което се твърди, че е уловило момента на катастрофата, беше публикувано в канал в Телеграм.

Изследователи, които анализират военни действия по открити източници и публично достъпни снимки и видеа, успяха да идентифицират номера на самолета: RA-02795.

Номерът отговаря на самолет Embraer Legacy 600, свързан с Пригожин. Именно с него той пътува до Беларус след бунта на "Вагнер" през юни. На борда на такъв самолет може да има до 13 души.

Преди два месеца, когато Пригожин обяви „марш на справедливостта“ срещу военното ръководство в Москва, той за кратко пое контрола над руския военен щаб в град Ростов на Дон. Тогава конвой на „Вагнер“ тръгна към Москва и стигна на 200 километра от руската столица. Ден след началото Пригожин изненадващо прекрати похода, а впоследствие Кремъл съобщи, че е постигнато споразумение Пригожин да замине за Беларус.

На 21 август Пригожин се появи в разпространено от него видео - първото след потушения бунт. Той съобщи, че се намира в Африка. Около него имаше пустинен пейзаж, а той самият беше с оръжие и в камуфлажна униформа.

Години наред Пригожин беше смятан за един от най-близките до президента Владимир Путин.

Месеци след като частната му армия „Вагнер“ се включи в най-тежките сражения във войната в Украйна, той започна да напада военното ръководство на Русия и персонално министъра Сергей Шойгу, както и началника на руския Генерален щаб Валерий Герасимов.

От цялото военно ръководство Пригожин се изказваше положително само за ген. Суровикин, който за кратко командваше руските сили в Украйна. По време на бунта на Пригожин Суровикин участваше във видео, в което призоваваше наемниците на "Вагнер" да прекратят похода си. В сряда сутринта той беше уволнен от поста си на командващ руската авиация.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG