Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ерлинг Холанд, който свикна да чупи футболни рекорди


Английска висша лига - Ерлинг Холанд с екипа на Манчестър Сити при срещата си с Брайтън.
Английска висша лига - Ерлинг Холанд с екипа на Манчестър Сити при срещата си с Брайтън.

Често е сравняван със Златан Ибрахимович заради своите физика и голмайсторски качества. Едва от година играе в Англия, а вече свикна да чупи дългогодишни рекорди там. Ерлинг Холанд беше обявен от УЕФА за най-добър футболист за миналия сезон и е Човек на деня на Свободна Европа.

Той се премести преди година в Англия и само за един сезон счупи толкова футболни рекорди, че УЕФА го обяви за най-добър футболист на изминалия сезон. Представянето на норвежкия футболен национал Ерлинг Холанд го превърна и в основен претендент за спечелването на Златната топка.

По време на сезон 2022/2023 той записа невероятните 52 гола и 9 асистенции в общо 53 изиграни мача за Манчестър Сити във всички турнири. А клубът му спечели почти всички надпревари, в които участва - требъл от шампионска титла в английската Висша лига, Купа на Англия и първо място в Шампионската лига. Отборът на Пеп Гуардиола изпусна единствено Карабао къп в Англия.

Още по време на сезона Холанд загатна на какво е способен, достигайки до котата 50 голови участия във Висшата лига в рамките само на 39 мача. Така стана играчът, постигнал това за най-кратко време. 23-годишният футболист подобри постижението на Анди Коул, който успява да направи това за 43 мача, докато легендите Алън Шиърър и Ерик Кантона го постигат за 54 мача.

Освен това, Ерлинг Холанд вече е отбелязал повече пъти хеттрик в английския футбол - общо 5, отколкото легендарни играчи като Джърмейн Дефо, Лес Фърдинанд, Мохамед Салах, Теди Шерингам, Джими Флойд Хаселбанк, Карлос Тевес и Фернандо Торес, които имат по 4.

Той е роден на 21 юли 2000 г. в Лийдс, Великобритания, в семейство на спортисти. Баща му Алфи Холанд е бивш футболист на Лийдс Юнайтед, а майка му Грай Марита Браут е бивша състезателка по седмобой.

Ерлинг Холанд прави първите си стъпки във футбола на крилото, а не като централен нападател. Първият му треньор го описва като ниско, кльощаво дете, но изключително отдадено на спорта - качество, което бързо го изпраща да играе с по-големите от него.

В самото начало на кариерата си играе за норвежките Брюне и Мьолде. Първият му чуждестранен отбор на професионално ниво е австрийският Ред Бул Залцбург, където престоят му е запомнен с 29 гола в рамките на 27 мача. Ерлинг се превръща във втория тийнейджър, който отбелязва попадения в първите си три мача в Шампионската лига.

През 2020 г. Холанд преминава в Борусия Дортмунд. С германския клуб записва 62 гола в общо 67 мача в Бундеслигата. Благодарение на голмайсторските си качества стана цел номер 1 на Гуардиола през миналото лято. Останалото вече е история.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG