Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кабинетът иска подновяване на вноса на украинско зърно. Министърът на земеделието предвижда протести


Министър-председателят на България Николай Денков
Министър-председателят на България Николай Денков

Правителството подкрепя възобновяването на вноса на украинско зърно през България. Това каза премиерът Николай Денков в сряда. Само няколко часа по-рано министърът на земеделието Кирил Вътев съобщи, че тази идея не е била обсъждана с него и предупреди за "тежки протести".

Забраната за внос на украинско зърно изтича на 15 септември. Тя беше въведена през април тази година в пет държави членки на Европейския съюз, сред които и България. В края на юли Вътев съобщи, че държавите ще поискат удължаване на ограничителните мерки.

Позицията на кабинета идва ден, след като "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ), ГЕРБ-СДС и ДПС внесоха предложение за премахване на забраната на вноса. В сряда предстои тя да бъде гласувана в Народното събрание.

В сряда Денков коментира, че вносът на украинско зърно ще се отрази добре върху цените на крайните потребители. Освен това той добави, че това ще помогне за изпълнение на критериите за присъединяване на България към еврозоната и ще увеличи приходите в бюджета.

"Вносът ще стимулира конкуренцията на пазара. Тя от своя страна ще доведе до намаляване на цените на основни хранителни продукти и на инфлацията, какъвто е един от основните приоритети на кабинета", каза той.

Според Денков от началото на годината досега забраната за внос е довела до загуба за държавния бюджет в размер на 146 млн. лева от невнесен ДДС.

Кабинетът ще поиска възобновяването на вноса все пак да се случи в замяна на допълнителни компенсации от Европейската комисия (ЕК). Тя трябва да компенсират загубите на българските земеделски производители особено на тези на слънчоглед.

Денков съобщи, че възобновяването на вноса ще осигури дейността на заводите за рафинирано олио и био дизел. През последните седмици производителите на олио бяха принудени да работят с намалени мощности заради липса на достатъчно суровина.

През август беше организирана среща между зърнопроизводителите и преработвателите. Тя обаче не даде резултат, а цените, които фермерите предложиха, бяха с около 1/4 по-високи от пазарните.

По-рано в сряда министърът на земеделието Кирил Вътев коментира казуса пред бТВ. Той каза, че решението ще предизвика тежки протести.

"България е максимално съпричастна, но все пак ние имаме собствено производство и производители, чиито интереси трябва да бъдат защитени, каза Вътев.

Той каза, че решението не е било обсъдено с него. По-късно бившият премиер Кирил Петков съобщи, че темата е била коментирана по време на едно от заседанията на Министерския съвет и това е видно от стенограмите.

България въведе временна забрана за внос на зърно, мляко, месо и други храни с произход Украйна през април, когато на власт беше служебният кабинет, назначен от президента, и не беше съставено правителството на Николай Денков. Към нея се присъединиха Полша, Унгария, Словакия и отчасти Румъния.

Това беше направено, въпреки че търговската политика на ЕС е в правомощията на Европейската комисия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG