Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ние сме трактористи". Представителят на зърнопроизводителите подава оставка като съветник на министъра


Илия Проданов
Илия Проданов

Националната асоциация на зърнопроизводителите реши да изтегли своя представител като съветник на земеделския министър. Председателят на асоциацията Илия Проданов каза, че подава оставка като съветник на земеделския министър Кирил Вътев.

"Решението да приема поста съветник на министъра беше колективно на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Сега това решение също е колективно“, каза Проданов пред Нова телевизия. Позицията за оставката е гласувана в почивните дни и все още няма решение на министъра.

"Ние сме трактористи". Така Проданов отговори пред Би Ти Ви на въпроса как приема думите на премиера Николай Денков, че няма да преговаря с терористи. Репликата на Денков беше по повод исканията на зърнопроизводителите за продължаване на забраната за внос на украинско зърно и намеренията им за протест. Проданов каза, че квалификациите на премиера са недопустими.

„Единствената цел на тези протести е да се решат проблемите, които тлеят вече толкова години и най-вече неглижирането от страна на управляващите на един сектор, който произвежда огромна част от брутния вътрешен продукт на страната“, каза Проданов. Средната норма на печалба в сектора за миналата година е 20-25 на сто. Голяма част от земеделските субсидии са концентирани в няколко едри производители. Основният проблем, свързан с вноса на украинско зърно, се отнася до слънчогледа. Част от реколтата от миналата година все още не е продадена. Според Денков целта на протеста е да дестабилизира кабинета и е политически мотивиран.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Прокурор, сенатор, вицепрезидент. Коя е Камала Харис
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00
XS
SM
MD
LG