Връзки за достъпност

Извънредни новини

Британският съд остави в ареста петимата българи, обвинени като руски шпиони


Бисер Джамбазов, Катрин Иванова, Орлин Русев
Бисер Джамбазов, Катрин Иванова, Орлин Русев

Петимата българи, обвинени от британските власти, че са руски шпиони, остават в ареста, съобщи Ройтерс. Те участваха в закрито заседание на съда в Уестминстър чрез видеовръзка във вторник. Българите се включиха от четири различни затвора.

Тъй като пред съда не бяха представени искания за освобождаването им под гаранция, те бяха задържани под стража, за да се явят в лондонския съд "Олд Бейли" на 13 октомври.

45-годишният Орлин Русев, 41-годишният Бисер Джамбазов, 31-годишната Катрин Иванова, 31-годишният Иван Стоянов и 29-годишната Ваня Габерова, всички български граждани, живеещи в Лондон и Норфолк, бяха арестувани през февруари тази година.

Тримата мъже и две жени са обвинени в заговор за "събиране на информация, предназначена да бъде пряко или косвено полезна на врага с цел да навреди на сигурността и интересите на държавата" в периода между 30 август 2020 г. и 8 февруари 2023 г.

Твърди се, че дейностите им по наблюдение очевидно са имали за цел да подпомогнат Русия в провеждането на враждебни действия срещу целите, включително потенциални отвличания, съобщава Би Би Си.

Според разследването лидерът на групата Орлин Русев е бил вербуван от Ян Марсалек - един от най-издирваните измамници в света, който преди това е работил като главен оперативен директор на германската компания за разплащания Wirecard, пише The Insider

През 2020 г. The Insider, Bellingcat и Der Spiegel разкриха, че Марсалек е избягал в Русия на 19 юни същата година, ден след като одитори са открили липсващо салдо от над 1,5 млрд. долара в счетоводните книги на Wirecard. Последвалите разследвания установяват тесните връзки на Марсалек с руските разузнавателни служби. Поне от 2015 г. той си сътрудничи с ГРУ - руската агенция за военно разузнаване, като подпомага руското разузнаване в създаването на частни военни компании в африкански държави, получава информация чрез подкупени австрийски служители по сигурността и изпълнява други чувствителни мисии, представляващи интерес за руските служби за сигурност.

Британските разследващи смятат, че Марсалек е започнал да си сътрудничи с Русев през 2014 г. Като специалист в областта на цифровото наблюдение Русев предоставя на Марсалек криптирани комуникационни устройства и вербува в екипа си поне четирима други български граждани, споменати по-горе. Той ги обучил в използването на шпионско оборудване и криптирана комуникация за целите на наблюдението.

Прокурор Катрин Селби каза пред съда в Уестминстър, че заподозрените са обвинени в участие в организирана мрежа, която е извършвала наблюдение и враждебни действия от името на Русия срещу конкретни цели.

На Русев, Джамбазов и Иванова вече бяха повдигнати обвинения за престъпления, свързани с документи за самоличност. В четвъртък те трябва да се явят в съда Олд Бейли по тези обвинения.

Имената на Ваня Габерова и Иван Стоянов, станаха ясни едва миналата седмица.

"Дейли Мейл" пише, че Габерова е собственичка на козметична компания VG PRETTY WOMAN LTD в лондонския квартал Актън. Твърди се, че е спечелила много награди не само във Великобритания и родната й България, но и в Русия.

За Иван Стоянов няма друга информация освен, че е на 31 години и е живял в западния лондонски квартал Грийнфорд.

Великобритания се стреми да предприеме по-строги действия срещу заплахите за външната сигурност и потенциалните шпиони и през юли прие нова закон за националната сигурност, припомня Ройтерс.

По това време правителството на Великобритания определи Русия като "най-острата заплаха" за своята сигурност.

През ноември миналата година ръководителят на британския вътрешен шпионаж заяви, че повече от 400 заподозрени руски шпиони са били експулсирани от Европа, с което е бил нанесен "най-значителният стратегически удар" срещу Москва в най-новата история.

Иванова и Джамбазов са участвали в организацията на български избори в Лондон в периода 2015 - април 2021 г. Джамбазов е бил председател на СИК в Лондон - Ийлинг от провеждането на референдум на 25 октомври 2015 г. до парламентарния вот на 4 април 2021 г.

Катрин Иванова е секретар на секция, намираща се в посолството на България в Лондон от ноември 2016 г. и стига до председател на изборите на 4 април 2021 г.

Иванова и Джамбазов, са били привърженици на Българската социалистическа партия (БСП) през 2016 г., Сергей Станишев, по това време евродепутат и председател на партията на европейските социалисти, лично е връчил книжка за членство в БСП на Джамбазов на 3 март 2016 г. в Лондон.

Двамата са имали организация "Българска социална платформа", която участва в съвместни инициативи с посолството на България в Лондон и е организирала езикови и професионални курсове за българи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG