Връзки за достъпност

Извънредни новини

Един от българите, задържани в Лондон, е осигурявал шпионско оборудване на предполагаем руски информатор


Ян Марсалек, заподозрян в измама, сниман от полицията в Мюнхен, Германия
Ян Марсалек, заподозрян в измама, сниман от полицията в Мюнхен, Германия

Компанията на българския гражданин Орлин Русев, който наскоро беше арестуван по подозрения за шпионаж, е предоставяла оборудване за наблюдение на Ян Марсалек, разкрит като информатор на руските и австрийските разузнавателни служби. Това показва доклад на независимия център за разследвания Dossier Center.

Марсалек е австрийски гражданин, допреди години високопоставен мениджър в компанията за безконтактни плащания Wirecard. През 2020 г. той се оказа в центъра на схема, при която бяха откраднати близо 2 милиарда долара. Смята се, че след това той е избягал в Русия, а по-късно стана ясно, че е бил и информатор.

Разкритията за връзките му с българина Орлин Русев идват, след като във вторник Би Би Си съобщи, че в началото на годината трима български граждани, сред които и Русев, са били арестувани по подозрение в шпионаж за Русия.

Според доклада на Dossier Русев е предоставил на Марсалек оборудване, което може да изчислява местоположението и връзките на телефонните абонати. В схемата е участвал и руски гражданин.

Британският и българският търговски регистър показват, че Русев е бил съдружник в три фирми - две във Великобритания и една в България. Дейността на всички тях е свързана именно с телекомуникация.

Освен това според разследването Русев е осигурил телeфон на Марсалек, който е имал специална защита от следене и е използвал комуникационния протокол SS7.

SS7 е набор от протоколи за телефонна сигнализация, които се използват за осъществяване на повечето телефонни разговори в света. И въпреки че никога не е бил предназначен за директен достъп на физически лица, такъв е възможен и той може да се използва шпионаж и събиране на данни.

Според разследването Марсалек е използвал SS7 именно за това - да изпраща текстови съобщения до определени абонати и да събира информация за тяхното местоположение.

Освен това специализиран софтуер му е помагал да получава подробности за хората, с които е говорил - IP адреси, свързани SIM карти и идентификационни номера (IMEI и IMSI), за да получи пълен контрол над устройствата им.

Разследването показва, че Русев и Марсалек са поддържали връзка от 2015 г.

Русев е съдружник в две фирми във Великобритания - NEWGENTECH LTD и MYTOTAL TV LIMITED. Той е съдружник и във фирма в България с подобно име - МАЙ ТОТАЛ.ТВ, показва справка в Търговския регистър. Тя е регистрирана през 2013 г. в София.

Предмет на дейността ѝ е "разработване на решения за телевизия и разпространение на мултимедия през интернет и други безжични мрежи, развитие на различни софтуерни инструменти и приложения за компютри, мобилни и мултимедийни устройства, както и всякаква друга дейност, незабранена от закона".

Капиталът на дружеството е 100 лв., като Русев е миноритарен собственик. Съдружник му е българският гражданин Еял Самуил Натан. Последният финансов отчет на фирмата е от 2017 г., като за 2018 2019 г. са подадени декларации за липса на извършена дейност, става ясно от справката.

От сайта на компанията се разбира, че предлага устройства за онлайн телевизия, има опции и за абонамент и сваляне на мобилно приложение. Сред рекламираните налични канали са БНТ1, Eurosport и един от каналите на руската пропагандна RT (Russia Today), която е забранена за излъчване в страните от ЕС по силата на санкциите, наложени на Русия заради войната, която води в Украйна. Сайтът има англоезична, арабска и руска версия.

Освен това на Орлин Русев, във вторник Би Би Си съобщи имената и на още двама български граждани, задържани през февруари от британската служба за борба с тероризмa по подозрение за шпионаж в полза на Русия. Това са Катрин Иванова и Бисер Джамбазов.

Те от дълги години живеят във Великобритания. Те са били обвинени в притежание на фалшиви документи за самоличност с цел "неправомерни намерения".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG