Връзки за достъпност

Извънредни новини

Българи, заподозрени в шпионаж за Русия, са задържани във Великобритания. Прокуратурата в София ги разследва от март


Бисер Джамбазов и Катрин Иванова
Бисер Джамбазов и Катрин Иванова

Трима български граждани, заподозрени в шпионаж за Русия в Обединеното кралство, са арестувани и обвинени в рамките на мащабно разследване на националната сигурност, съобщи във вторник Би Би Си. По-късно Софийска градска прокуратура (СГП) съобщи, че от март се води българско разследване по случая.

Свободна Европа потърси българското посолство във Великобритания за потвърждение, но оттам казаха, че към момента не разполагат с такава информация и не са били потърсени от британските власти. Говорителка на Външното министерство на България (МВнР) каза, че от ведомството все още проверяват случая.

Обвиняемите са били задържани през февруари и оттогава са в ареста според Би Би Си. Те са задържани по силата на Закона за служебната тайна от детективи за борба с тероризма от полицията в Лондон, която отговаря за шпионажа на национално ниво. Твърди се, че българите са работили за руските служби за сигурност.

Обвинени са, че притежават документи за самоличност с "неправомерни намерения" и че са знаели, че са фалшиви, пише още британската медия. Документите включват паспорти, лични карти и други документи за Обединеното кралство, България, Франция, Италия, Испания, Хърватия, Словения, Гърция и Чешката република.

Според Би Би Си задържаните са Орлин Русев, на 45 години, от Грейт Ярмут, Норфолк, Бисер Джамбазов, 41 г., от Хароу, северозападен Лондон и Катрин Иванова, на 31 години, от същия адрес в Хароу.

"Като посолство и консулска служба ние изискваме и получаваме информация относно задържаните лица редовно. Държа да кажа, че в тези списъци тези лица не фигурират. Тоест посолството и консулската ни служба не са информирани от британските власти за задържането на хората с тези имена", каза българският посланик във Великобритания Марин Райков пред Свободна Европа.

"Това не означава, че те не са задържани, защото когато български граждани заявят, че не желаят да бъде информирано посолството, тази тяхна воля според британската практика много често се уважава и ние не сме информирани", добави Райков.

Според прессъобщение, което СГП изпрати следобед, в България вече се води разследване по случая за престъпление шпионаж по Глава първа от Особената част от НК. Досъдебното производство е образувано през март 2023 г., като в разследването участва и Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС).

"Предвид характера на досъдебното производство и това, че съдържа класифицирана информация, на този етап не може да се предоставят повече подробности", пишат от СГП.

Би Би Си пише, че тримата живеят във Великобритания от години. Русев има бизнес контакти в Русия и работи в сферата на финансовите услуги. В профила си в платформата LinkedIn посочва, че е собственик на фирма за прихващане и разузнаване на сигнали.

Справка на Свободна Европа в сайта на Централна избирателна комисия (ЦИК) показва, че през 2019 на изборите за Европейския парламент (ЕП) Джамбазов е бил председател на избирателна комисия в Ийлинг, а Иванова е била зам.-председателка на комисия в посолството в Лондон.

Свободна Европа опита да се свърже с Джамбазов и Иванова на телефона, посочен на сайта на организацията им Българска социална платформа, но неуспешно.

Обвиняемите ще бъдат изправени пред съда в Лондон през януари, като все още не са направили признания по обвиненията, добавят от Би Би Си.

Това е пореден случай, свързан с руски шпиони във Великобритания през последните години. Два от най-известните примери са случаите с бившия офицер от Федералната служба за сигурност (ФСБ) Александър Литвиненко, който почина в Лондон, след като беше изложен на силно радиоактивен изотоп, и с бившия двоен агент Сергей Скрипал, който почти беше отровен с Новичок в Солсбъри, Великобритания.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG