Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Най-слабият вербовчик някога". Какво правят заедно руски агент и журналист


Кадър от разпространеното видео в Словакия. Сергей Соломасов (вдясно) разговаря с Бохус Гарбар.
Кадър от разпространеното видео в Словакия. Сергей Соломасов (вдясно) разговаря с Бохус Гарбар.

Словакия изгони трима руски дипломати за шпионаж. Зад това обичайно заглавие се крие конкретна история - офицер от ГРУ кара местен журналист да вербува други агенти. Службите в Братислава заснеха това на видео.

"Казах на Москва, че си добро момче", казва мъж със спортна тениска, шапка и изтъркани джинси. През рамото му е преметната чанта, тип диагоналка. В едната си ръка държи запалена цигара.

Думите са отправени към втория мъж в кадъра, с бяла тениска и дънки. "Казах, че си наш верен другар, т.нар. словашка мафия", продължава мъжът с шапката да обяснява на словашки с руски акцент.

Говорещият е дипломат от руското посолство в Братислава, който беше изгонен за шпионаж. Слушащият е журналист, който също беше задържан. Едва ли има някой в Словакия в последните дни, който не е гледал това видео.

А историята звучи познато: руски дипломати са уличени в шпионаж. Разследващите твърдят, че за тях са работили местни военни и разузнавачи. Руснаците са изгонени, а сътрудниците им са арестувани.

Така изглеждаха няколко широко оповестявани акции на българските прокуратура и служби през последните години, които засега обаче не са се превърнали в успешни съдебни процеси. Последният подобен случай беше в началото на март, когато руски дипломат и пенсиониран български генерал бяха заподозрени в шпионаж в полза на Русия. Последваха арест за военния от запаса и изгонване на двама служители на руското посолство.

Всъщност подобни действия на Русия съвсем не са изключение, а по-скоро практика в страни от Източна Европа напоследък. Такива случаи имаше в Полша, Чехия и дори в "приятелска" Сърбия.

Тази седмица това отново се повтори и в Словакия, където на трима служители от руското посолство беше поставен ултиматум да напуснат страната в рамките на 72 часа заради участие в шпионаж. Задържани бяха поне трима словаци, включително полковник от военното министерство, контраразузнавач и човек, свързан с новинарски сайт, който беше затворен от правителството по-рано през март заради разпространение на фалшиви новини.

Появи се и запис, разпространен от местните служби, на който се вижда един от уличените като руски шпиони. Той беше заподозрян като служител на руското военно разузнаване ГРУ, свързано с отравяния и саботажи в редица държави, включително и България.

Това не се случва за пръв път в Словакия, но настоящият шпионски сюжет се развива на фона на започналата на 24 февруари война в Украйна.

Десетилетие връзки с ГРУ

От съобщенията на словашките власти стана ясно, че акцията им е започнала най-малко преди година, а това е само началото на разкритията, свързани с цяла шпионска мрежа.

Министърът на отбраната на страната Ярослав Над написа във Фейсбук, че може да потвърди, че военното разузнаване е предоставило на полицията "ключова разузнавателна информация, включително ясни доказателства", свързана със случая.

"Това е само началото, вярвам, че структурата беше добре разкрита. Ще стигнем и по-далеч. Ясно и задълбочено", написа Над, без да съобщава повече подробности.

От изказвания на ръководители на полицията и прокуратурата стана ясно, че шпионската мрежа е търсила информация, свързана със словашките въоръжени сили, НАТО и Украйна.

От Министерството на външните работи на Словакия призоваха ръководството на дипломатическата мисия на Русия да направят така, че всички нейни служители да се съобразяват със задълженията си по Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

Москва пък определи като "неоправдано" изгонването на трима нейни дипломати и се заплаши с ответни действия. Русия често определя подобни събития като "лов на вещици" и "шоу програма".

Медиите в страната посочиха и част от имената на хората, замесени в предполагаемата шпионска мрежа, въпреки че някои от тях не бяха потвърдени официално от властите.

Сред уличените попада зам.-ректор и ръководител на департамента по сигурност и отбрана в академията на Въоръжените сили на Словакия в Липтовски Микулаш. За него е разкрито, че е контактувал с агенти на ГРУ поне от 2013 г. Той заподозрян, че е предоставял информация, свързана с словашката армия и дейностите ѝ в НАТО.

Друг от арестуваните е Бохус Гарбар. Той работи за един от най-популярните конспиративни сайтове в страната, който е известен с проруските си позиции. За него властите знаят, че си е сътрудничил с руснаците поне от пролетта на 2021 г. Той е използвал връзките си с бивш сътрудник в местния парламент, както и с бивш член на словашкото разузнаване. Какво му предлагат руснаците пък се вижда на едно видео.

"Казах на Москва, че си добро момче"

Часове след обявяването на шпионската мрежа словашкото издание DennikN разпространи видео от среща между двама души, което твърди, че е получила от словашките власти. На него са заснети Бохус Гарбар и служител на руското посолство, за който се твърди, че е полковник Сергей Соломасов. Соломасов изпълнява ролята на зам.-военен аташе в посолството на Руската федерация в Словакия.

На записа, направен през лятото на 2021 г., Соломасов дава инструкции на Гарбар. Полковникът казва на работещия в конспиративната медия, че той ще бъде "ловец" и ще се занимава с "два вида" хора. Едните "обичат Русия, готови са да съдействат, искат пари и разполагат с поверителна информация", а другите са такива, които се колебаят в готовността си да съдействат на Москва.

"Аз ще се занимавам с тях", казва Соломасов в записа и подчертава, че се интересува от информация, свързана с НАТО, ЕС, Словакия и "други страни".

Гарбар предлага да опита да използва военния министър на Словакия Ярослав Над, но Соломасов отказва под претекст, че подобен сценарий е "твърде рискован" и затова предпочита информация от негови заместници или помощници.

Руснакът дава и подкуп на Гарбар – за него и за негов "приятел", който евентуално ще съдейства.

Ден след публикуването на видеото, изпълнителният директор на разследващия сайт Белингкат Христо Грозев, сравни кадър от видеото, в който е уловен Соломасов, с негова архивна снимка, за която твърди, че е от документи на ГРУ.

"Най-слабият вербовчик някога", коментира Грозев.


В последните години Белингкат придоби популярност с редица свои разследвания за ролята на служители на ГРУ в отравянията на бившия двоен руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, българския оръжеен производител Емилиян Гебрев, убийства, саботажи и други дейности под шапката на руското военно разузнаване.

Историята не спира да се повтаря

През 2020 г. Словакия се оказа в центъра на други подобни разкрития, когато стана ясно, че страната е използвана за средище и отправна точка на редица руски шпиони. Тогава беше разкрито, че столицата Братислава е използвана за срещи на високопоставени западни военни и дипломати и руски шпиони.

Братислава изгони трима руски дипломати във връзка с убийството на грузинския гражданин от чеченски произход Зелимхан Хангошвили в Берлин. Покушението доведе до сериозно влошаване на отношенията между Германия и Русия, а германските власти повдигнаха обвинение на руски гражданин.

Тогава словашките власти отново подчертаха, че визи за страната, които дават достъп до територията на ЕС и НАТО, се използват именно от руснаци, свързани със саботажи и покушения.

Оттогава датира и забраната в руското посолство в Братислава да бъде назначаван човек на позицията военен аташе. Тази функция се изпълнява само от заместник на поста, какъвто се оказа изгоненият в понеделник Сергей Соломасов.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

XS
SM
MD
LG