Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Стига сте правили шоу". Москва нарече шпионския скандал "лов на вещици"


Министър-председателят Бойко Борисов и посланичката на Русия в България Елеонора Митрофанова
Министър-председателят Бойко Борисов и посланичката на Русия в България Елеонора Митрофанова

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова призова България да спре “лова на вещици”, който по думите й нанася вреда на самата България. В същото време новоназначената посланичка на Руската федерация в София Елеонора Митрофанова се срещна с премиера Бойко Борисов, а в интервю за “24 часа” призова страната ни “да спре шоуто”.

Това се случва след като в петък шестима души бяха задържани и обвинени за изнасяне на класифицирана информация в полза на Русия. Петима от тях все още са в ареста.

Според информация на прокуратурата те са действали като част от престъпна група за шпионаж, в която са участвали бивши и настоящи служители на военното разузнаване и ръководен кадър от Министерството на отбраната.

В понеделник Министерството на външните работи (МВнР) обяви двама руски дипломати за персона нон грата и им даде 72 часа да напуснат страната. Действията от страна на министерството са предприети след като във ведомството се е получило писмо от прокуратурата. В него е съобщено, че двамата дипломати са осъществявали "нерегламентирана разузнавателна дейност" на територията на страната, която е несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

"Призоваваме София да прекрати участието си в "лова на вещици“, нанасяйки вреда на националните интереси на самата България. Крайно време е да се върнем към конструктивния двустранен дневен ред, който е много по-естествен за руско-българските отношения", каза говорителката на руското външно министерство Мария Захарова във вторник.

Тя за пореден път каза, че Русия си запазва правото на реципрочни мерки в отговор на изгонването на двама руски дипломати от България. По думите й българските власти предприемат такъв демарш за пети път през последната година и половина и “отново без да предоставят никакви доказателства”.

"Тези действия са били предшествани от шумна кампания на прокуратурата в България по разобличаването в държавните силови структури на група лица, които уж работели за Русия. Така, в съответствие с добре известния сценарий, е била подготвена почвата за изгонването на нашите дипломати", добави тя.

На този фон във вторник премиерът Бойко Борисов се срещна с руската посланичка Елеонора Митрофанова по повод началото на мандата й в София.

“България държи да има открит и взаимноизгоден диалог с Руската федерация, при който страната ни се води от националните си интереси и евроатлантически приоритети”, заявява Борисов, цитиран от пресслужбата на правителството.

Двамата са обсъдили "двустранните отношения и наличието на желание и от двете страни те да бъдат задълбочавани в дух на добронамереност и прагматичност", съобщиха още от кабинета на премиера.

Руската посланичка каза от своя страна в интервю за вестник "24 часа", че Русия не води незаконна дейност срещу България.

"По повод сюжета от миналия петък и свързаните с него спекулации бих искала еднозначно и категорично да заявя, че Русия не води каквато и да било незаконна дейност срещу България. Стига сте правили шоу по тази тема", каза Елеонора Митрофанова.

"Със съжаление съм принудена да констатирам, че антируската риторика в България стремително набира обороти вече повече от година. От октомври 2019 г., примерно веднъж на три месеца, българските власти неоснователно "с помпозност" експулсират руски дипломати под измислени предлози", коментира още тя.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG