Връзки за достъпност

Извънредни новини

България изгони още двама руски дипломати


Българският външен министър Екатерина Захариева
Българският външен министър Екатерина Захариева

Външно министерство обяви двама руски дипломати за персона нон грата и им даде 72 часа да напуснат страната. Това беше съобщено от пресцентъра на МВнР в понеделник.

"Днес нота с това съдържание е била връчена на заместник-ръководителя на руското посолство", се казва в съобщението на ведомството.

Според последвалото официално изявление от страна на руското посолство изгонването е безпочвено и страната си запазва правото да отговори.

"За съжаление сме принудени да отбележим, че този несправедлив демарш на българските власти няма да допринесе за изграждането на конструктивен руско-български диалог," се казва в изявлението.

По-рано в понеделник външното министерство на България е получило писмо от прокуратурата, в което е съобщено, че двамата дипломати са осъществявали "нерегламентирана разузнавателна дейност" на територията на страната, която е несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Сведения за това са събрани в хода на разследване след сигнал на Държавна агенция "Национална сигурност".

Срещу тях са образувани досъдебни производства за престъпления срещу Република България и главният прокурор Иван Гешев е уведомил министъра на външните работи Екатерина Захариева. Това беше съобщено също малко по-рано в официално съобщение на прокуратурата.

Това става само три дни, след като в петък шестима души бяха задържани и обвинени за изнасяне на класифицирана информация в полза на чужда държава. Петима от тях все още са в ареста. Според информация на прокуратурата те са действали като част от престъпна група за шпионаж, в която са участвали бивши и настоящи служители на военното разузнаване и ръководен кадър от Министерството на отбраната.

По-рано в понеделник генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че НАТО следи българското разследване срещу предполагаемата руска шпионска мрежа и подкрепя усилията на страната ни за противодействие на руския шпионаж.

Русия видя "пореден" опит за демонизирането на страната и опит "да се забие клин в руско-българския диалог". Още в петък от руското посолство отбелязаха, че разследването все още не е приключило и изразиха увереност, че „до решението на съда по това дело спекулациите относно уж причастността на Русия към разузнавателна дейност срещу интересите на България ще бъдат прекратени“.

Поредно изгонване на дипломати

Това не е първи случай за разкрит шпионаж на територията на страната, извършван в интерес на Русия. В края на декември 2020 г. България изгони военния аташе на Русия в София заради извършване на шпионска дейност. В отговор Москва изгони асистент към военния аташе на България в Русия.

През септември 2020 г. двама служители на руското посолство в България бяха уличени в шпионаж. Те са търсили информация за плановете за модернизация на българската армия и поддръжката на техническата годност на военната техника.

В началото на 2020 г. от София бяха изгонени двама руски дипломати, защото са извършвали разузнавателна дейност в областта на изборите и енергетиката.

В края на октомври 2019 г. българската прокуратура уличи в шпионаж първи секретар на руското посолство. През септември 2019 г. бившият депутат от БСП Николай Малинов беше обвинен като руски шпионин.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG