Връзки за достъпност

Извънредни новини

НАТО подкрепя работата на България срещу руския шпионаж


Йенс Столтенберг
Йенс Столтенберг

НАТО следи българското разследване срещу предполагаемата руска шпионска мрежа и подкрепя усилията на страната ни за противодействие на руския шпионаж. Това каза в понеделник генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на пресконференция в Брюксел.

"Алиансът винаги е много фокусиран върху защитата на поверителните документи и информация и напълно подкрепяме работата на нашия партньор България да се справи с недобронамерените действия на Русия на нейна територия", каза той.

В петък българската прокуратура съобщи, че шестима души са задържани и обвинени за изнасяне на класифицирана информация в полза на чужда държава. Те са действали като част от престъпна група за шпионаж. Петима от тях все още са в ареста.

Според Столтенберг Москва в последните години предприема агресивни действия срещу отделни държави и прави опити да се намеси в демократичните процеси в страните, като подкопава доверието в демократичните институции и в изборите.

Много държим поверителните данни в държавите от алианса да бъдат защитени и служителите с достъп да бъдат правилно проверявани, каза още генералният секретар. По неговите думи отношенията НАТО-Русия са трудни от известно време и това се дължи на поведението на Москва.

Във вторник темата за Русия ще бъде обсъдена по време на двудневнотo заседание на външните министри от НАТО. На него ще бъдат засегнати също и заплахите от Китай, тероризма, киберсигурността и хибридните нападения. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен също е в Брюксел за срещата, след което ще проведе и консултации със Столтенберг.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG