Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Поръчано от руското правителство". Убийството, което обтегна отношенията между Берлин и Москва


Зелимхан Хангошвили беше убит на 23 август 2019 г. в парка Тиргартен в Берлин
Зелимхан Хангошвили беше убит на 23 август 2019 г. в парка Тиргартен в Берлин

Прокуратурата в Германия повдигна обвинение срещу руски гражданин за убийството на грузинец в Берлин миналата година. В позицията на германското обвинение се казва, че руското правителство е наредило убийството.

Случаят е от 23 август 2019 г. През декември Германия изгони двама руски дипломати заради отказ да съдействат на разследването. Няколко дни по-късно Русия обяви двама служители на германското посолство в Москва за персона нон грата.

Германските федерални прокурори обявиха в четвъртък, че повдигат обвинения на руския гражданин Вадим К., известен и като Вадим С., за убийство и за незаконно притежание на оръжие.

Според тях, в определен момент преди средата на юли миналата година "държавни агенции от централното правителство на Руската федерация" са поръчали на обвиняемия да "ликвидира" жертвата Торнике К., който по-късно е бил идентифициран като Зелимхан Хангошвили - грузински гражданин от чеченски произход, който се е сражавал срещу руските войски в Чечения.

Пред репортери във Виена германският външен министър Хайко Маас коментира:

"Още веднъж поканихме посланика на Русия на среща във външното ни министерство, за да заявим нашата позиция пред руската страна недвусмислено ясно. Германското правителство си запазва правото за последващи мерки по този случай".

Германски медии съобщиха, че руският посланик в Берлин е бил извикан в министерството в четвъртък.

Ройтерс цитира говорител на германското правителство, че приемат сериозно твърдението на прокуратурата, че убийството е поръчано от руските власти и че кабинетът "си запазва правото за последващи мерки".

Посланикът на Русия Сергей Нечаев нарече обвиненията "неоснователни", предават руски агенции.

"Що се отнася до заплахите на Берлин за последващи мерки срещу Русия - ако това се случи, то няма да остане без отговор", каза Нечаев.

Кой е убитият

40-годишният Хангошвили няколко пъти е бил близо до смъртта. В началото на века той се сражава от страната на чеченските сепаратисти срещу руските федерални сили по време на Втората война в Чечня.

През 2015 г., вече в грузинската столица Тбилиси, срещу него е извършен опит за убийство. След масирана стрелба срещу него, той оцелява с рани по ръката и рамото. По-късно в Украйна той е предупреден за готвено покушение срещу него. В края на 2016 г. се мести в Берлин.

На 23 август 2019 г. в германската столица мъж го приближава в парка Тиргартен и стреля няколко пъти в главата му. Хангошвили умира на място.

Арестуван е руснак, пътуващ под чужда самоличност. Москва отрича да има роля в убийството.

На 4 декември Германия изгони двама руски дипломати след като случаят беше поет от федерални прокурори заради събраните доказателства за участие на "чужда разузнавателна агенция".

След убийството руският президент Владимир Путин обяви, че Хангошвили е бил "убиец", който е замесен в няколко терористични атаки в Русия. Доказателства не бяха представени.

След убийството, близки на Хангошвили казаха, че са убедени, че той е бил убит заради ролята си като военен командир в Чечения след 2000 г. Някои дори критикуваха германското правителство, че не е одобрило молбата му за убежище.

"Фактът, че се е сражавал във Втората война в Чечения, като средно ниво командир, е достатъчен, за да бъде преследван", коментира неговият познат Салихан Музяев.

Разследващата група Белингкат съобщи, че убийството е било планирано и организирано от руската Федерална служба за сигурност (ФСБ). Според Белингкат, подготовката за убийството на Хангошвили е била надзиравана директно от Едуард Бендерски, председател на благотворителния фонд "Вимпел", подпомагащ бивши офицери от т.нар. "спецназ" на ФСБ.

Русия и преди е била обвинявана за изпращането на агенти срещу опоненти на Кремъл, включително и за отравянето през 2018 г. на бившия агент Сергей Скрипал във Великобритания.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG