Връзки за достъпност

Извънредни новини

Христо Грозев отрече да е подавал сигнал срещу българите, арестувани за шпионаж в Лондон


Христо Грозев
Христо Грозев

Журналистът Христо Грозев отрече да е подавал сигнал пред българската прокуратура срещу българите, задържани в Лондон. Грозев каза това пред Свободна Европа в сряда.

По-рано БНТ и бТВ съобщиха, че към разследването по случая, което водят българските власти отделно от британските, е бил присъединен и сигнал от Грозев. Във вторник стана ясно, че тримата български граждани са били задържани в Лондон по подозрения с шпионаж в полза на Русия.

"Това е работа на прокуратурата, те не са се свързвали с мен. Аз дори не знам, че има разследване по мой сигнал. Възможно е да се самосезирали от интервюта или от изказването в парламента. Сигнал като такъв не съм подавал", написа Грозев в кореспондеция със Свободна Европа.

"Останалото нямам право да коментирам засега", написа той по-рано.

Преди това във вторник БНТ и бТВ съобщиха, че в българската прокуратура има събрани данни, че един от задържаните - Орлин Русев е поръчвал на българи у нас да следят движенията и действията на Христо Грозев, когато той е в България.

Във вторник Би Би Си предаде, че задържаните са Орлин Русев, на 45 г., от Грейт Ярмут, Норфолк, Бисер Джамбазов, 41 г., от Хароу, северозападен Лондон, и Катрин Иванова, на 31 г., от същия адрес в Хароу. Тримата са заподозрени в шпионаж за Русия в Обединеното кралство. Те са били арестувани още през февруари и обвинени в рамките на мащабно разследване на националната сигурност. По-късно Софийската градска прокуратура (СГП) съобщи, че от март се води и българско разследване по случая.

Бисер Джамбазов и Катрин Иванова
Бисер Джамбазов и Катрин Иванова

Според БНТ разследването за шпионаж на британските власти е започнало още през лятото на миналата година, а тримата - Орлин Русев, Бисер Джамбазов и Катрин Иванова са били под наблюдение няколко месеца преди задържането им.

Тримата са пуснати под гаранция, съобщи NOVA телевизия в сряда, като се позова на полицейското управление в Лондон. От полицията са уточнили, че всъщност арестуваните на 8 февруари са петима по подозрение за престъпление, съгласно Закона за служебната тайна.

Те трябва да се явят в полицията през септември 2023 г. Българите за последно са се явили в Централния наказателен съд на 31 юли по дело за фалшифициране на документи. Следващо заседание е насрочено за януари.

Законът за официалните тайни криминализира шпионажа, като забранява определено поведение, което се извършва с цел, накърняваща безопасността на интересите на Обединеното кралство. Лондонската Столична полиция отговаря за шпионажа на национално ниво.

Христо Грозев беше обявен за издирване от Русия в края на 2022 г., въпреки че не е руски гражданин. Днес той се укрива в САЩ. Българинът е част от разследващия проект "Белингкат", който с открити източници разкри многобройни руски заговори и убийства. Русия е обявила организацията за "чуждестранен агент", а дейността ѝ - за "нежелана"

Българинът е част от екипа, който по-рано през годината получи награда "Оскар" за документалния филм "Навални" за опита за убийство на руския опозиционер Алексей Навални, който сега е в затвора.

"Белингкат" стои в основата на няколко разследвания за дейността на руското военно разузнаване ГРУ и тайния отряд 29 155, занимаващ се със секретни задачи, включително отстраняване на врагове на Кремъл, саботажи и провокиране на политическо напрежение.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG