Връзки за достъпност

Извънредни новини

Седем статуетки "Оскар" за "Всичко навсякъде наведнъж", филмът "Навални" спечели за документален


Филмът "Всичко навсякъде наведнъж" спечели седем награди "Оскар" от 11 номинации и е големият победител на вечерта.
Филмът "Всичко навсякъде наведнъж" спечели седем награди "Оскар" от 11 номинации и е големият победител на вечерта.

Kомедията на Даниъл Шайнерт и Даниъл Куан "Всичко навсякъде наведнъж" спечели 7 статуетки на 95-те награди "Оскар", а филмът за най-известния опозиционен лидер в Русия Алексей Навални, с участието на Христо Грозев спечели наградата за най-добър документален филм.

Абсурдистката комедия "Всичко навсякъде наведнъж" беше отличен в категориите за най-добър филм, режисьор, водеща женска роля, поддържаща женска и мъжка роля, оригинален сценарий и монтаж. Мишел Йео взе "Оскар" за най-добра главна женска роля за изпълнението си във филма и стана първата азиатска актриса с отличието.

„Мечтите се сбъдват. И, дами, не позволявайте да ви казват, че вече не сте в разцвета си!“, каза 60-годишната Йео на церемонията.

Останалите номинирани за най-добър филм на американската Академия за кинематографично изкуство бяха "На Западния фронт нищо ново", "Аватар: Природата на водата", "Баншите от Инишерин", "Елвис", "Семейство Фейбълман", "Тар" ("Лидия Тар"), "Топ Гън: Маверик", "Идиотският триъгълник" и "Жените говорят".

Награда за "политическите затворници по света"

На политическите затворници по света посвети наградата си режисьорът на документалния филм за отравянето на Навални Даниел Роър. Филмът, в който участва българският журналист Христо Грозев, описва политическия възход на Алексей Навални, опита за убийство, от който той едва оцелява, и последвалото му лишаване от свобода.

"Лидерът на руската опозиция, остава задържан в изолатор заради това, което нарича - искам да се уверя, че цитирам думите му правилно - несправедливата агресивна война на Владимир Путин в Украйна", каза Роър при получаването на наградата.

През август 2020 г. Навални беше отровен с нервнопаралитично вещество от групата на "Новичок". Документалният филм е заснет, докато той се възстановява в Берлин. Навални подозира, че Кремъл е отговорен за отравянето и заедно с Христо Грозев и руската активистка Мария Певчих го доказват чрез поредица разследвания, показани във филма.

Създателите на "Навални" с участието на Христо Грозев (вторият отляво)
Създателите на "Навални" с участието на Христо Грозев (вторият отляво)

Алексей Навални е арестуван при завръщането си в Русия след тежкото отравяне. През март миналата година той е осъден на девет години наказателна колония по обвинения в измама, които според него са скалъпени.

"Съпругът ми е в затвора само защото е казал истината. Съпругът ми е в затвора само защото защитава демокрацията", каза съпругата на дисидента Юлия, която присъства на церемонията заедно с двете им деца и се качи на сцената.

Премиерата на "Навални" беше на филмовия фестивал "Сънданс" през януари 2022 г. Той спечели наградата за най-добър документален филм на наградите "БАФТА" миналия месец.

Първи "Оскар" за Джейми Лий Къртис и за Брендън Фрейзър

Най-добра актриса в поддържаща роля спечели 64-годишната Джейми Лий Къртис за изпълнението си във "Всичко навсякъде наведнъж". Това е първи "Оскар" от първа номинация за Къртис за 45-годишната й кариера в Холивуд.

Първия си "Оскар" спечели и Брендън Фрейзър - за водеща мъжка роля за изпълнението му в "Китът".

"Това е най-изискващият филм, в който съм играл. За мен Чарли е най-големият герой, в когото имах късмета да се превъплътя. Има изключителен кураж да се защити и да види доброто у другите. Надявам се филмът да промени мнението на хората", каза Фрейзър, който се завръща в киното след 12-годишна пауза.

Военната драма "На Западния фронт нищо ново" по едноименния роман на Ерих Мария Ремарк, спечели статуетки за най-добра кинематография, най-добър чуждестранен филм и най-добър саундтрак.

Джейми Лий Къртис
Джейми Лий Къртис

Българско участие има в екипа на индийския филм "Да танцуваме", отличен с награда за най-добра песен. Тодор Лазаров, освен в създаването на творбата, е съдействал и за снимки в България, съобщи БНР.

Очаквано ​"Аватар: Природата на водата" спечели в категорията на най-добри визуални ефекти.

Изненадващо филмите "Баншите от Инишерин" на Мартин Макдона и "Семейство Фейбълман" на Стивън Спилбърг не спечелиха нито една награда.

Водещ на шоуто за трети път беше комикът Джими Кимъл, а сред най-коментираните въпроси на наградите беше замяната на традиционния червен килим с килим в цвят шампанско, което се случва за първи път от 62 години.

Списък на победителите във всички категории:

Най-добър филм - "Всичко навсякъде наведнъж"

Най-добър режисьор - Даниъл Куан и Даниъл Шайнерт за "Всичко навсякъде наведнъж"

Най-добър актьор - Брендън Фрейзър за "Китът"

Най-добра актриса - Мишел Йео за "Всичко навсякъде наведнъж"

Най-добър актьор в поддържаща роля - Ки Хи Куан (известен още и като Джонатан Ки Куан) за "Всичко навсякъде наведнъж"

Най-добра актриса в поддържаща роля - Джейми Лий Къртис за "Всичко навсякъде наведнъж"

Най-добър международен филм - "На Западния фронт нищо ново" (Германия)

Най-добър анимационен филм - "Пинокио на Гийермо дел Торо"

Оригинален сценарий - Даниъл Куан и Даниъл Шайнерт за "Всичко навсякъде наведнъж"

Адаптиран сценарий - Сара Поли за "Жените говорят"

Визуални ефекти - "Аватар: Природата на водата"

Оригинална музика - Фолкер Бертелман за "На Западния фронт нищо ново"

Песен от филм - "Naatu Naatu" от индийския епос "RRR", музика М.М. Кееравани, текста Чардрабоуз

Най-добър документален филм - "Навални"

Операторско майсторство - Джеймс Френд за "На Западния фронт нищо ново"

Костюми - Рут Картър за "Черната пантера: Уаканда завинаги"

Късометражен анимационен филм - "Момчето, къртицата, лисицата и конят"

Късометражен игрален филм - "Ирландско сбогуване"

Монтаж - "Всичко навсякъде наведнъж"

Звук - "Топ Гън: Маверик"

Дизайн на продукция - "На Западния фронт нищо ново"

Грим и прически - "Китът".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG