Връзки за достъпност

Извънредни новини

Конгресът на САЩ избегна блокиране на правителството, но не одобри нова помощ за Украйна


Сградата на Конгреса на САЩ
Сградата на Конгреса на САЩ

Конгресът на САЩ избегна блокирането на федералното правителство, т.нар. шътдаун, с гласуване на краткосрочен бюджет в последния възможен момент. Това се случи с голяма покдрепа от страна и на Демократическата, и на Републиканската партия.

Блокирането на работата на федералното правителство възниква заради липсата на одобрен бюджет от страна на двете камари на Конгреса и подписването му от президента. В САЩ това се случва до 1 октомври. При липса на подписан бюджет стотици хиляди служители биват изпращани в неплатен отпуск или се налага да работят без заплащане.

Подписаният закон ще бъде в сила до 17 ноември, а дотогава двете партии ще трябва да постигнат консенсус за по-дългосрочно решение. Решението дойде, след като председателят на Камарата на представителите Кевин Макарти от Републиканската партия внесе проект за бюджета в разрез с искания на някои свои крайни съпартийци.

В бюджета, който ще действа до средата на ноември, са включени различни пера като финансирането на фонд за справяне с природните бедствия, но отсъства предоставяне на допълнителна помощ за Украйна.

Президентът Джо Байдън обвини „екстремистки републиканци от Камарата“ в това, че са опитали да създадат „производствена криза“ и призова Макарти да намери начин да прокара продължаване на помощта за Украйна.

„При каквито и да е обстоятелства не можем да позволим прекъсването на американската подкрепа за Украйна“, каза още Байдън.

Лидерите на двете партии в Сената излязоха с обща позиция, в която се заричат подкрепата за Украйна да продължи. Би Би Си определи общата позиция като „необичайна“.

През 2022 г. Конгесът одобри 113 млрд. долара помощ за Украйна. Президентът Байдън поиска още 24 млрд.

Най-дългият период на шътдаун в историята на САЩ дойде преди няколко години по време на управлението на Доналд Тръмп. Тогава за 35 дни федералното правителство беше блокирано заради искането на президента да получи 5,7 млрд. долара за строеж на стена по границата на САЩ с Мексико.

През ноември 2024 г. в САЩ ще се проведат президентски избори. До момента водещите кандидатури на двете партии са същите като на изборите през 2020 г. – Джо Байдън за демократите и Доналд Тръмп за републиканците.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG