Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не е някакъв локален конфликт". Самa ли е успялa Хамас да организира атаката срещу Израел


Израелци напускат район на южния град Ашкелон, ударен от ракета на Хамас. Ашкелон е едно от общо 27-те места в Израел, нападнати от терористичната групировка.
Израелци напускат район на южния град Ашкелон, ударен от ракета на Хамас. Ашкелон е едно от общо 27-те места в Израел, нападнати от терористичната групировка.

Ударът на Хамас по Израел е толкова сложно замислен, че само от този факт се правят автоматично два извода: че нападението е готвено отдавна и че Хамас не е билa самa в цялата организация. Но кой точно ѝ е помагал?

В събота, 7 октомври, стана това, което никой не си е помислял, че може да се случи: за първи път от Холокоста насам дойде ден, в който наведнъж да са убити толкова много евреи.

Тези думи са на Яир Лапид, министър-председател на Израел през 2022 г., който днес е лидер на опозицията. Казва ги пред вестник Джерузалем пост в опит да обясни на света с какво сегашната атака се отличава от всяка предишна.

Изказването му идва преди да е известен броят на жертвите. Към вторник сутринта потвърдените жертви вече са над 900 и се очаква, че това число ще расте. Такъв е резултатът от нападението на терористичната групировка Хамас срещу Израел от събота.

Оттогава една медия – Уолстрийт джърнъл – се позова на свои източници, които твърдят, че помощта за нападението е осигурена от Иран, а координацията е договаряна в Бейрут, Ливан, където е базирана друга терористична организация – Хизбула.

До този момент това не е потвърдено официално, включително и от Израел. В неделя държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза, че не разполага с такива данни: „Досега не сме видели доказателства, че Иран е ръководил или подпомагал тази конкретна атака, но със сигурност [Иран и Хамас] имат дълга история на взаимоотношенията“.

Мисията на Иран в ООН отрече да има нещо общо с нападението.

В средите на анализаторите обаче се обсъжда именно хипотезата за помощ отвън, която може да породи много по-голям военен конфликт от този между Израел и Газа.

„Важно е да не се допуска разрастване на конфликта на север – към Ливан“, казва Мирослав Зафиров, дипломат от ООН, участвал в преговорите между Израел и палестинците. Той добавя: „Това не е ескалация, не е някакъв локален конфликт. Тук става въпрос за пълномащабна война, която Хамас обяви на Израел“.

Координирана атака

В събота, 7 октомври, Израел беше атакуван от терористичната групировка Хамас по суша, въздух и море. Би Би Си и Ройтерс са събрали достъпните данни – където е възможно, по минути:

  • В 5.50 ч. канал в Телеграм, свързан с военното крило на Хамас, публикува първи снимки от преминаването на контролно-пропускателен пункт между Газа и Израел. В телените заграждения има прорязана дупка, през която преминават въоръжени мъже на мотори. От други снимки става ясно, че на второ място оградата е разрушена с булдозер, а на трето – взривена. Газа има общо 6 официални контролни пункта с Израел. Министерството на отбраната на Израел по-късно установява, че Хамас е пробил оградата на 7 места.
  • В 6.30 ч. от Газа започват да изстрелват ракети – около 5000 според Хамас, около 2500 според Израел. Което и число да е вярното, това изисква дълго време на планиране и складиране, уточнява Би Би Си. Под прикритието на ракетите Хамас преминава през най-силно охраняваните места на граничната ограда.
  • Видеа с все още непотвърдена автентичност показват пристигането на бойци на Хамас с делтаплани. Източник на Ройтерс твърди, че те са подготвили района за „елитни командоси“, които са разрушили зида и електронните системи за сигурност на определени места от оградата. Следващите бойци на Хамас са влизали в Израел с автомобили, а не на мотори. Поне на едно място е била прекъсната израелската комуникация.
  • Два опита за влизане в Израел по море са били отблъснати, твърди Израел.
  • След като навлиза в Израел, Хамас напада 27 селища. Едно от местата е музикалният фестивал до Реим. Взети са около 100 заложници, които са отведени в Газа.
  • В нападението участват около 1000 души от Хамас.

С чия помощ?

Хамас и преди е извършвал нападения срещу Израел, но никога досега атаката не е била толкова сложно организирана, с толкова много оръжие и с такава координация.

Още в първия ден анализаторите заговориха за възможна роля на Иран зад нападението. Причината е, че Иран е траен съюзник на Хамас и е подкрепял финансово и логистично терористичната групировка.

Да, подкрепял ни е, но няма отношение към сегашната операция, казва Али Бараке от ръководството на Хамас в изгнание пред Асошиейтед прес. Интервюто е дадено в Бейрут, Ливан, където живее Бараке.

Той твърди, че в последните 9 години Газа сама произвежда ракетите си и сама обучава войниците си. Казва, че ударът по Израел е бил подготвян от много тесен кръг в самата Газа („половин дузина хора“), но че Иран и ливанската групировка Хизбула „ще се присъединят към борбата“, ако Газа бъде застрашена от „унищожение“.

Вестник Уолстрийт джърнъл разкрива друга картина, като се позовава на неназовани „високопоставени членове на Хамас и Хизбула“. Става дума за редовни срещи, провеждани в Бейрут, Ливан, между няколко терористични организации, сред които са Хамас (Газа), "Ислямски Джихад" (Газа, Западния бряг), Хизбула (Ливан) и Революционната гвардия на Иран.

Али Бараке отхвърля твърденията за такива срещи.

Хамас е сунитска ислямистка паравоенна и политическа организация, която поема контрола над Ивицата Газа през 2007 г. Организацията е обявена за терористична от ЕС, САЩ и други страни.

„Ислямски Джихад“ е палестинска ислямистка паравоенна организация, обявена за терористична от ЕС, САЩ и други страни.

Хизбула е шиитска ислямистка паравоенна групировка, както и политическа сила в Ливан. Военното крило на организацията е обявено за терористично от Европейския съюз.

Революционната гвардия на Иран защитава страната от врагове на ислямската република – както външни, така и вътрешни. Нейното крило Ал-Кудс представлява набор от елитни части, специализирани в нелегални операции в чужбина. САЩ я определят като терористична организация.

Ето какво е станало според източниците на вестника:

  • През април 2023 иранският генерал Исмаил Каани, който командва нелегалните операции в чужбина на Революционната гвардия, е започнал да координира действията на няколко въоръжени групировки, разположени около Израел.
  • През август 2023 е започнало съвместното обсъждане на нападението срещу Израел, извършено в събота.
  • От август до 2 октомври 2023 г. групировките са се събирали най-малко по веднъж на две седмици в Бейрут, Ливан. На някои от срещите е присъствал лично Каани, както и лидерите на "Ислямски Джихад" – Зияд ал-Нахала, на Хизбула – Хасан Насрала, и на военното крило на Хамас – Салех ал-Арури. Иранският външен министър Хосейн Амир-Абдолахиан е присъствал на най-малко две от тези срещи.
  • По време на срещата в понеделник, 2 октомври, Иран е дал „зелена светлина“ за извършване на нападението срещу Израел.

До този момент няма други източници, говорили за пряка намеса на Иран, Ливан или която и да било друга страна в това, което извърши Хамас на 7 октомври. Има само десетки анализатори и експерти, които твърдят, че Хамас не би могла да извърши такава операция със собствени сили, а дори и да би могла, не би действала с този размах без помощ или поне съгласие от Иран.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG