Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Тероризъм в най-подлата му форма". Светът осъди атаките на Хамас срещу Израел


Палестинско момче на фона на горяща кола
Палестинско момче на фона на горяща кола

Държавите от ЕС, САЩ, ООН и други осъдиха атаките на ислямистката организация Хамас срещу Израел.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен написа в социалната мрежа Х, че нападението срещу Израел "е тероризъм в най-подлата му форма".

"Израел има право да се защитава от такива отвратителни нападения", каза тя.

Най-малко 100 души бяха убити, а близо 800 са ранени в Израел след атаката на Хамас в събота сутринта. Десетки израелци са отвлечени. От ответните удари на Израел по палестинска територия също има най-малко десетки убити и стотици ранени.

“Категорично осъждам терористичните атаки на Хамас над Израел и насилието над невинните израелски граждани. Изразявам пълна солидарност с израелския народ. Мислите ми са с жертвите на тези атаки. Осъждам тероризма във всичките му форми”, се казва в позиция на премиера Николай Денков.

България категорично заклеймява терористичните атаки от тази сутрин срещу Държавата Израел, при които загинаха и бяха ранени много мирни граждани, каза и президентът Румен Радев.

Германия също осъди категорично терористичните атаки, идващи от Газа срещу Израел, каза германската външна министърка Аналена Бербок. Германският канцлер Олаф Шолц изрази солидарност с Израел след масираната сутрешна атака на Хамас срещу еврейската държава.

Френският президент Еманюел Макрон също осъди твърдо терористичните атаки и изрази пълната си солидарност с жертвите и с техните семейства.

Великобритания осъжда ужасяващите атаки на Хамас срещу Израел, предаде Франс прес, като се позова на изявление на британския външен министър Джеймс Клевърли.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски също осъди терористичната атака по Израел.

"Всеки, който прибягва до терора, извършва престъпление срещу света. Всеки, който финансира терора, извършва престъпление срещу света", каза още Зеленски.

"Светът трябва да остане единен и солидарен, така че терорът да не се опитва да разбие или да завладее живота където и да е и в който и да е момент", допълни той.

Съветникът на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан недвусмислено осъди атаките терористите от палестинската ислямистка групировка Хамас срещу израелски цивилни и изрази твърдата подкрепа на САЩ за правителството и народа на Израел.

Пентагонът пък заяви, че САЩ ще работят, за да гарантират, че Израел има всичко необходимо, за да се защитава, предаде Ройтерс, като цитира американския министър на отбраната Лойд Остин.

Емисарят на ООН за Близкия изток осъди "отвратителните" атаки на Хамас срещу Израел.

"Тези събития предизвикаха ужасяващи сцени на насилие", каза Том Венесланд. Той каза, че поддържа близък контакт с всички страни, за да поиска от тях да защитават цивилните.

В същото време Малта призова за спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН относно ескалацията на конфликта между Израел и палестинците и то може да бъде насрочено за утре, предаде Ройтерс.

НАТО решително осъди атаките на Хамас по Израел, съобщи говорителят на алианса Дилън Уайт. В изявлението се припомня, че Израел е партньор на НАТО.

Русия призова за сдържаност. "Ние сме в контакт с всички сега. С израелците, с палестинците и с арабите", каза Михаил Богданов, заместник-министър на външните работи и емисар на Кремъл за Близкия изток и Африка.

Египет предупреди за сериозните последствия от ескалацията в Израел, предаде Ройтерс. В изявление на египетското министерство на външните работи се призовава за максимална сдържаност и за избягване на излагане на цивилните на по-нататъшна опасност.

Индия заяви, че е солидарна с Израел.

"Дълбоко съм шокиран от информациите относно терористичната атака в Израел", написа индийският премиер Нарендра Моди в X. "Ние сме солидарни с Израел в тези трудни моменти", допълни той.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG