Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ние сме във война". Хамас нападна с ракети и бойци Израел


Палестинци върху горящ израелски танк
Палестинци върху горящ израелски танк

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху каза в телевизионно обръщение, че Израел е "във война" след масирана атака от бойци на Хамас, която започна сутринта в събота.

"Ние сме във война", каза Нетаняху. "Не "операция", не размяна на удари, а война."

Рано сутринта на 7 октомври палестинската бойна групировка Хамас изстреля хиляди ракети по Израел. В отговор Израел нанесе въздушни удари по цели в Газа.

40 израелски граждани бяха загинали, а над 700 ранени, по данни към 15 часа българско време.

Бойци на Хамас пресякоха силно укрепената граница с Израел и участваха в престрелки срещу израелските отбранителни сили на най-малко седем места в южната част на страната.

Хамас излезе с изявление, в което се казва, че са изстреляни повече от 5000 ракети в рамките на така наречената "операция "Потоп в Ал-Акса".

"Решихме да сложим край на всички престъпления на окупацията", се казва в изявлението. "Времето им за безчинстване, без да им се търси отговорност, изтече."

Нападението беше извършено в момент, когато Израел отбелязва еврейския празник Симчат Тора, и предизвика спомени за войната от 1973 г., която започна почти точно преди 50 години, когато Израел отбелязваше Йом Кипур.

Израелски източници съобщиха, че в южната част на страната са убити или ранени 16 души, включително възрастна жена, чийто дом е пострадал от пряко попадение на ракета.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант заяви, че Хамас е допуснал "сериозна грешка", и се зарече, че "държавата Израел ще спечели тази война".

Нетаняху нареди и "широка мобилизация на резервите".

"Врагът ще плати безпрецедентна цена", каза той.

Милиони израелци потърсиха убежище, тъй като в големите градове, включително Йерусалим и Тел Авив, прозвучаха предупреждения за въздушно нападение.

Израелски медии съобщиха, че въоръжени лица са открили огън по минувачи в град Сдерот, в южната част на Израел. В кадри, разпространени в социалните медии се виждат сблъсъци по улиците на града.

Обединеното кралство, Франция, Испания, Германия и други държави направиха изявления, в които потвърдиха правото на Израел да се защитава и призоваха за прекратяване на огъня.

В Ливан бойната групировка Хизбула похвали Хамас и заяви, че нападението срещу Израел има "божествена подкрепа".

Израел поддържа строга блокада на Ивицата Газа, откакто Хамас завзе територията през 2007 г. Ограничаването на движението на стоки и хора опустоши икономиката на Газа, но Израел твърди, че това е необходимо, за да се предотврати достигането на оръжия до войнстващите групировки.

Ситуацията е най-сериозната, откакто Израел и Хамас водеха 10-дневен конфликт през 2021 г.

Военните действия между Израел и Палестина продължават повече от 70 години. Спорът е породен от два народа, които претендират за една и съща земя. На 14 май 1948 г. официално е прокламирано създаването на държавата Израел.

Западният бряг и Ивицата Газа са под израелска обсада. Хамас и други групировки периодично започват военни действия срещу Израел.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG