Връзки за достъпност

Извънредни новини

Израел нанесе удари срещу военни цели в Газа заради протести по границата


Сцена от сблъсъците между протестиращите палестинци и израелските гранични служители
Сцена от сблъсъците между протестиращите палестинци и израелските гранични служители

Армията на Израел извърши ракетни удари срещу военни цели на палестинците в ивицата Газа в неделя. Атаката дойде като отговор на бурен протест край границата, след който загина израелски граничен полицай, предаде Асошиейтед прес.

Протестите, на които се стекоха хиляди палестинци, бяха организирани от представители на "Хамас". Те искаха да насочат вниманието към египетско-израелската блокада, наложена на територията им. Напрежението на протеста се покачи, след като десетки палестинци тръгнаха към укрепената гранична преграда и започнаха да хвърлят камъни и експлозиви по израелските войници.

Как се стигна до ново напрежение между Израел и Газа
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

Най-малко 24 палестинци, включително и 13-годишно дете, са били ранени от израелския отбранителен огън. Малко след инцидента от армията на Израел съобщиха, че след атака на ВВС са били поразени четири обекта за производство и складиране на оръжие, които принадлежат на лидерите на Хамас.

Министър-председателят Нафтали Бенет каза, че Израел ще "си разчисти сметките с всеки, който наранява израелски войници и цивилни", добавяйки че армията е готова за всякакви възможни сценарии.

В края на април напрежението между Израел и палестинците започна да расте, след като Израел наложи ограничения върху палестински събирания и празненства по случай началото на свещения месец Рамадан.

При сблъсъци по време на протести бяха ранени стотици, а "Хамас" изстреля ракети и балони със запалителни устройства, прикрепени към тях, към цели в Израел. Израел от своя страна също отговори с въздушни бомбардировки.

В следствие на 11-дневния конфликт в Газа загинаха 254 души, сред които 67 деца и 39 жени. Дванадесет цивилни, включително две деца, бяха сред жертвите в Израел.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG